Chodské koláče
cca 10 koláčů
Těsto
500 g mléka
70 g droždí
1 kg polohrubé mouky (výběrové)
250 g másla a trocha sádla (rozpuštěného)
250 g cukru
7 žloutků
10 g soli
muškátový oříšek
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
3 lžíce rumu
1 vejce na potření
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbývající ingredience a poté vypracujeme pomocí vařechy hladké a nelepivé těsto. To necháme přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru kruhu o průměru 30 cm, jehož okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Tvarohová náplň
2 kg tvarohu v kostce
6 vajec
640 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
smetana
Ingredience promícháme a podle potřeby přilíváme smetanu, aby konzistence byla tak akorát. Ani hustá ani řídká.
Maková náplň
180 g máku
1 sáček kakaového pudinku
80 g moučkového cukru
Do máku přidáme kakaový pudink a cukr – vše zalijeme vařenou vodou, tak, aby byl mák zakrytý, a poté ještě chvilku povaříme.
Povidlová náplň
1 kg povidel
cukr
rum
Do povidel podle chuti můžeme zapracovat cukr a rum.
K dokončení
rozinky v rumu
krájené mandle
rum
smetana
moučkový cukr
vanilkový cukr
Náplně (mák a povidla) vložíme do zdobících sáčků. Na tvarohovou náplň použijeme lžíci a pěkně ji rozetřeme po celém koláči. Těsto zdobíme náplněmi ornamentálně (merhujeme). Volná místa dozdobíme rozinkami a krájenými mandlemi. Rozinky přijdou na světlou náplň, mandle na tmavou.
Koláč necháme chvilku vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut.
Ještě horký koláč pokapeme rumem a smetanou. Nakonec jej posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.
Ohodnoťte tento recept: