500 g borůvek
80 g cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla
špetka soli
sklenice vody
1 lžíce hladké mouky nebo škrobu (na zahuštění)
1/4 l smetany
skořice
200 g tvrdého tvarohu (na posypání knedlíků, vdolků, palačinek nebo kaše...)

Borůvky přebereme, přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, sůl, podlijeme sklenicí vody a necháme vařit. Aby lépe zhoustly, můžeme zahustit moukou. Rozvařené borůvky potom zalijeme smetanou, do které můžeme rozmíchat lžíci škrobu (pokud jsme nezahustili moukou) a ochutíme skořicí.

Žahour se velmi dobře hodí na tvarohové knedlíky, vdolky a palačinky. Na posyp můžeme použít nastrouhaný tvrdý tvaroh.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl