Moučníky a cukroví

Prachovické koláče

Těsto na koláče

20 g droždí
250 ml mléka
75 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
7 g soli
kůra z půlky citronu
1 žloutek
125 g másla

Z droždí, trochy vlažného mléka, trochy cukru a mouky zaděláme kvásek, který necháme na teple vzejít. Ostatní mouku prosejeme do mísy, přidáme zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Pak přidáme vzejitý kvásek, zbytek vlažného mléka, žloutek a rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme těsto dohladka. Nesmí se lepit na stěny mísy. Zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých utvoříme kuličky o průměru 3 cm. Kuličky klademe na pomaštěný plech a necháme kynout.

Moučka na lístečky

250 g másla
500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 lžíce rumu

Změklé máslo, rum, prosátou mouku, cukr a vanilku řádně vzájemně propracujeme. Někdy se musí přidat trochu víc másla, když bývá sušší mouka. Moučku je dobré udělat alespoň den předem a nechat v ledničce.

Jablečná omasta (povidla)

2 kg nejlépe kyselejších jablek
4 lžíce octa
250 až 300 ml vody
350 až 450 g cukru krupice (podle jablek)
0,5 lžičky badyánu
1/4 lžičky skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do pekáčku, přidáme trochu octa a vody. V troubě necháme rozdusit a pak dále vypékáme, občas promícháme. Když je to téměř vypečené, přidáme cukr dle sladkosti jablek. Pozor při ochutnávání, směs je hodně horká. Ještě chvíli vypékáme, musíme míchat, aby se povidla nepřipálila. Hotová povidla můžeme rozmixovat tyčovým mixerem, nebo přepasírovat přes síto.

Povidla můžeme naplnit do sklenic a sterilovat. Při použití na koláčky přidáme do povidel trochu skořice a hlavně mletého badyánu, který dodá omastě moc dobrou chuť.

K dokončení

1 vejce na potření

Do vykynutých kuliček těsta uděláme důlek, třeba závažíčkem, nebo malou skleničkou. Okraje koláčků pomažeme celým rozšlehaným vajíčkem a naplníme omastou. Z předem připravené moučky vyválíme slabý váleček, z něhož oddělujeme malé kousky, které klademe dokola na okraje koláčků. Tím se vytvoří květinový dekor. Je-li třeba, necháme koláčky ještě kynout (třeba deset minut). Pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

182 hlasů

Další recepty Celý díl