Moučníky a cukroví

Pregulované koláče

Linecké těsto na zdobení koláčů

400 g hladké mouky
240 g moučkového cukru
1 žloutek
250 g másla
1 vanilkový cukr

Smícháme všechny ingredience pokojové teploty a vypracujeme těsto. To necháme uležet v lednici do rána. Vyválíme z něj váleček o průměru 2 cm. Z válečku odkrájíme po dvou centimetrech kousky, ze kterých válíme kuličky. Ty přikryjeme a později použijeme na zdobení koláčů.

Těsto na koláče

0,5 kg hladké mouky
0,5 kg polohrubé mouky
500 g mléka
240 g moučkového cukru
4 žloutky
špetka soli
2 lžíce rumu
2 lžíce oleje
30 g másla
60 g kvasnic
200 g povoleného másla na potření
1 vejce na potření

Do mísy odvážíme mouku. Z trochy mléka, kvasnic a cukru si v hrnečku vypracujeme a necháme vzejít kvásek. Do mísy k mouce přidáme cukr, sůl, rum, rozpuštěné máslo a olej. Ve zbytku mléka rozkvedláme žloutky a přilijeme k surovinám. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Chvíli mícháme. Jakmile máme těsto, které nelepí, necháme vykynout (až zdvojnásobí objem). Rozválíme těsto na 0,5 cm vysoký obdélník. Ten z půlky potřeme změklým máslem. Druhou nepotřenou půlku překlopíme na máslo. Pak ve stejném směru přeložíme ještě jednou, až nám vznikne podlouhlý obdélník. Obdélník otočíme o 90 stupňů a pomyslně rozdělíme na třetiny. Z kraje přeložíme první třetinu do poloviny těsta a nakonec ještě jednou. Vznikne nám vysoké přeložené těsto v podstatě čtvercové velikosti.

Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 20 až 30 minut. Poté rozválíme opět na obdélník a opět přeložíme (pregulíme). Dáme ještě lehce nakynout, rozdělíme si přeložené těsto asi na 4 díly a každý postupně rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Vykrajujeme z něj kytičky, které pokládáme na plech. Kytičky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a na vrch klademe kolečka z lineckého těsta. Necháme vykynout ještě deset minut a pak pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova.

Poznámka: Pod linecké kolečko je ještě možné máznout trochu povidel.

Ohodnoťte tento recept: 

221 hlasů

Další recepty Celý díl