Švestkovomaková bublanina podle Veroniky
2 hodiny
Těsto
250 g polohrubé mouky
200 g kysaného podmáslí
180 g krupicového cukru
2 vejce
50 g mletého máku
45 g másla
12 g kypřicího prášku
500 g mražených švestek
Do mísy dáme změklé máslo a vyšleháme. Přidáme cukr a společně prošleháme. Následují vejce. I ta prošleháme do hebké konzistence. V míse vedle smícháme všechny sypké suroviny. Do prošlehané směsi střídavě přidáváme suchou směs a podmáslí. Vše vymícháme do hladkého těsta. Těsto vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech o rozměrech 20 cm x 30 cm, rovnoměrně uhladíme. Hojně vyskládáme švestky, které lehce přimáčkneme dovnitř a zasypeme drobenkou. Troubu rozpálíme na 175 °C a pečeme cca 50 minut.
Drobenka
180 g polohrubé mouky
120 g másla
120 g krupicového cukru
30 g mandlových plátků
1 lžička skořice
Na drobenku do mísy nasypeme všechny ingredience a prsty ji vypracujeme. Mandlové plátky dáme nakonec.
Švestková omáčka
200 g blum nebo švestek
30 g krupicového cukru
3 g mleté skořice
2 lžíce rumu
Bublaninu podáváme s omáčkou. Omáčku připravíme, než se upeče. Do hrnce dáme všechny ingredience kromě rumu, přivedeme je k varu a za stálého míchání vaříme do husté omáčky. Nakonec přidáme rum a případně rozmixujeme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.