Markétin zdobený dort
4 hodiny
Kakaový korpus
1140 g hladké mouky
660 g krupicového cukru
600 g čokolády (pecky)
150 g kakaa
120 g kakaového pudinkového prášku
4 a 1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky soli
600 g vajec
600 g zakysané smetany
540 ml slunečnicového oleje
450 ml vřelé vody
9 lžiček mleté kávy
Uvaříme kávu, do horké kávy nasypeme čokoládu a rozmícháme. Přidáme olej, smetanu, vejce a šleháme v robotu. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme do mokré směsi a vymícháme hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě části, nalijeme na dva vysoké plechy a pečeme najednou na 180 °C cca 30 minut. Poté formou vykrojíme průměr 15 cm.
Šlehačkový korpus
500 g polohrubé mouky
450 g smetany
400 g krupicového cukru
400 g vajec
50 ml slunečnicového oleje
12 g kypřicího prášku
Žloutky s cukrem vyšleháme v robotu, přidáme smetanu s olejem, mouku s kypřicím práškem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Dáme na vysoký plech a pečeme na 180 °C cca 20 minut. Poté formou vykrojíme průměr 12 cm.
Karamelový krém
500 g másla
397 g karamelového kondenzovaného mléka
Máslo vyšleháme do pěny a postupně zašleháme kondenzované mléko.
Máslovobílkový krém
600 g másla
320 g krupicového cukru
240 g bílků
100 ml vody
potravinářské barvivo
Svaříme cukr na 120 °C. Ušleháme sníh z bílků. Tenkým praménkem přiléváme cukrový rozvar a šleháme do vychladnutí. Po částech došleháme máslo. Barvíme po částech barvivem. Stříkáme květy za pomoci cukrářských špiček.
Dekorace
30 g zlaté jedlé metalické barvy
Jednotlivé upečené korpusy promažeme karamelovým krémem a skládáme na sebe v pořadí tmavý, světlý (tak aby vznikl efekt prohlubní – na sobě tedy leží dort s průměrem 15 cm, 12 cm, 15 cm, 12 cm a 15 cm, středem na střed; do 15 cm jsou doplněny květy) a necháme pořádně zatuhnout. Vystouplé vrstvy po obvodu dortu potřeme karamelovým krémem. Bílkovým krémem zdobíme květy na horní ploše dortu. Stejnými květy ozdobíme i menší korpusy. Zarovnáme krémem i vystouplé hrany obvodu dortu a dozdobíme zlatem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.