Maso

Egyptský faatah

Rýže a maso s křupavým chlebem

1kg hovězího masa vhodného k dušení
1 cibule
1 kostka kuřecího bujónu
2 čerstvá rajčata (rozmixovaná v mixéru dohladka)
4 stroužky čerstvého česneku (rozdrcené)
1 lžíce rajčatového protlaku
2 šálky bílé krátkozrnné rýže (egyptské rýže)
1/4 šálku shareya nudlí (krátké pšeničné nudle, podobné jako do polévky)
1/4 šálku másla
2 šálky oleje (část na smažení chleba)
1 bílý pita chléb
1 lžíce římského kmínu
sůl a pepř
3 lžíce bílého octa

Vezměte pita chléb a nakrájejte ho na kousky velikosti sousta.

Na pánev dejte asi čtvrtinu másla, přidejte kousky chleba a smažte je dozlatova a dokřupava. Tyto kousky vložte do skleněné, nejlépe čtvercové zapékací misky. Odstavte.

Poté na stejnou pánev přidejte ještě trochu másla, sůl, přibližně 2 stroužky rozdrceného čerstvého česneku a asi lžičku kmínu. Chvíli míchejte, dokud neucítíte vůni, pak do této směsi přidejte osmažené kousky chleba, promíchejte, aby se chléb obalil, a vložte zpět do skleněné zapékací misky. Odstavte.

Příprava masa

Do hrnce dejte trochu másla, za stálého míchání osmahněte maso dohněda, přidejte 1 cibuli nakrájenou na čtvrtky, sůl a pepř, 1 kostku kuřecího bujonu a vodu, aby bylo maso zakryté. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přikryjte a vařte do změknutí, přibližně 2 hodiny. Po vychladnutí masa vyjměte kousky masa a dejte je do mísy, odložte stranou. Polévku z masa uchováme zvlášť.

Příprava rýže

Vložte do hrnce trochu másla, přidejte hrst shareya (nudle) a stále míchejte, dokud nezíská zlatavou barvu, ne příliš tmavou, ale velmi zlatou. Pak přidejte dva šálky rýže, trochu míchejte, dokud se část rýže nezmění na neprůhlednou bílou barvu. Přidejte dvakrát 1/4 šálku vody a podle chuti osolte. Přiveďte k varu, přikryjte a ztlumte na minimum. Vařte do změknutí. Přibližně po 35 minutách vyzkoušejte měkkost rýže.

Nyní odeberte část polévky z masa a přidejte ji na kousky chleba v zapékací misce. Na kousky chleba přidejte uvařenou rýži. Zbytek polévky pomalu přilévejte lžící na rýži, přičemž se dívejte na stěny skleněné misky, abyste viděli hladinu polévky, měla by dosahovat těsně k horní části rýže. Nyní jste připraveni připravit omáčku a osmažit maso, které na ni položíte.

Příprava červené omáčky

V pánvi přidejte trochu oleje nebo másla, drcená rajčata, půl lžičky rajčatového protlaku, sůl a pepř, 2 stroužky čerstvého drceného česneku a kmín. Přidejte také přibližně 3 lžíce octa a míchejte, dokud neucítíte vůni a nebude to trochu hladké. Měla by být trochu hustá, ne vodová, ale pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Rozetřete dřevěnou lžící na rýži, aby se pokryla.

Smažení masa

Na pánev přidejte trochu másla nebo oleje, maso, jen trochu rajčatového protlaku, asi lžíci čerstvého rozmačkaného česneku, sůl a pepř, lžičku kmínu. Vařte, dokud se maso neosmaží dozlatova.

Lžící maso navršíme na rýži a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl