Zeleninová jídla

Kuskus se zeleninou

3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
2 čajové lžičky soli
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého černého pepře
2 střední oloupaná rajčata (nakrájená na kostičky)
5–10 pramenů petržele a koriandru (svázané dohromady)
1 sladký brambor (očištěný a nakrájený na kousky)
1/2 dýně (hokkaido nebo máslová)
1 malý tuřín (nakrájený na čtvrtiny)
3–5 mrkví (očištěných a rozčtvrcených)
1/4 bílého zelí
1/2 plechovky cizrny
2 střední cukety, očištěné a rozčtvrcené
1 malý lilek nakrájený na čtvrtiny
1–2 feferonky (volitelné)

Vedle dýně, cukety, lilku, zelí, cizrny, tuřínu a mrkve se na marocký kuskus dále hodí fava fazole, pastiňák a bílá ředkev. Není třeba použít všechny druhy zeleniny.

Typicky se toto jídlo připravuje ve dvou hrncích na sobě: ve spodním se vaří zelenina a vývar, v horním kuskus, který se v páře vycházející z vývaru napařuje.

Do spodního hrnce dejte olej a orestujte nakrájenou cibuli, dokud nezačnou být kousky průsvitné. Poté přidejte 10 šálků vody spolu s rajčaty, svazkem koriandru a petržele a kořením: solí, pepřem a kurkumou. Udržujte teplo na středně nízké úrovni.

Přidejte nejprve tu zeleninu, která je nejtvrdší a potřebuje nejdéle povařit: sladké brambory, tuřín, ředkev apod. Současně v páře nad zeleninou nechte vařit první část sypkého kuskusu.

Po přibližně 20 minutách načechraný kuskus dejte stranou a do vývaru přidejte druhou část zeleniny: mrkev, cizrnu a zelí. Zároveň nechte připravit další část kuskusu.

Po dalších 20 minutách přidejte zbývající zeleninu – cuketu, dýni a lilek, podle chuti případně i feferonku – a dejte vařit poslední část kuskusu.

Jakmile bude hotová i třetí pára s kuskusem, jídlo bude připraveno k podávání. Načechrejte kuskus vidličkou ve velké servírovací misce, uprostřed udělejte malý důlek a zeleninu úhledně uspořádejte do hromádky. Část vývaru ze zeleniny nalijte přímo do misky, zbytek nechte bokem a přidávejte si podle chuti.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl