Fufu je vyhlášená pochoutka v celé Ghaně a sousedních zemích.

mouka yuka, případně maniok a platain

Příprava z mouky yuka

Sypete jej za stálého míchání přímo do vařící vody, dokud nezačne být těsto pružné a husté, že v něm zůstává stát vařečka.

Příprava z čerstvých surovin

Škrabkou na brambory nebo nožem oloupejte slupku manioku. Oloupanou hlízu a plantain nakrájejte na malé kostičky, aby bylo možné je snadno zpracovat v mixéru. Mixujte, dokud nevznikne pěkné a hladké těsto. Přemístěte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud nebude fufu husté a hladké, mělo by mít konzistenci polotuhé pasty.

Jakmile je fufu hotové, vytvarujte z něj malé kuličky a přikryjte, případně zabalte jednotlivě do potravinářské fólie. Díky tomu si fufu udrží vlhkost a nevytvoří se na něm kůrka.

Servírování

Uštípněte z těsta kousek fufu a dlaněmi z něj vytvarujte malou oválnou kuličku. Udělejte do ní malý důlek, kterým naberte trochu omáčky, polévky nebo dušeného masa. Polkněte bez kousání nebo žvýkání.

Může se stát, že se u většího kousku dostaví „žvýkací instinkt“, ale s trochou praxe lze umění polykání fufu zvládnout. Před konzumací fufu se vždy rituálně umývají ruce, aby bylo možné jíst bez příborů. Afričané tradičně jedí pouze pravou rukou, takže pokud jste byli pozváni do domu přítele nebo jíte v tradiční ghanské restauraci, nezapomeňte jíst pouze pravou rukou (i když jste osobně levák), levá ruka je považována za nečistou.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl