Maso

Massaman kari

Recept z Ko Lanta podle Alenky

4 porce

2 celá kuřecí stehna
2 velké lžíce massaman kari pasty nebo suché hotové směsi massaman kari
2 velké cibule
2 středně velké brambory
1 litr kokosového mléka
polévková lžíce tamarindové pasty
malá lžička třtinového cukru
rybí omáčka
hrst arašídů (mohou být i kešu ořechy)

Dvě stehna rozpulte na 4 kusy. Cibuli nakrájejte na opravdu velké díly a zrovna tak brambory. Jde o to, aby v každé porci na talíři byl jeden kus kuřete a třeba dva velké kusy cibule a dva kusy brambory.

Do mističky, ve které máte tamarind, si přilejte trošku vody a prsty hnětejte tamarind, až se rozmělní na kašičku; zároveň z něj odstraňte pecičky. Na pánvi si osmahněte arašídy.

Na kapku rozpáleného oleje vhoďte 2 vrchovaté polévkové lžíce massaman kari a nechte jej prohřívat, až se rozmělní a uvolní ze sebe vůni.

Přidejte kuřecí čtvrtky a z obou stran opečte. Zalejte kokosovým mlékem. Nechte vařit, až bude kuře poloměkké, přihoďte brambory a po chvilce i cibuli. Zároveň přidejte asi 3 lžíce tamarindové šťávy, lžičku třtinového cukru a asi 2 lžíce rybí omáčky.

Povařte do změknutí brambor. Na úplný závěr vhodíte opečené arašídy.

Massaman kari pasta

6 malých šalotek nebo dvě cibule
6 stroužků česneku
1 lžíce nasekaného galangalu (nemusí být)
2 lžíce nasekané citronové trávy
1 lžička krevetové pasty
půl lžičky soli
půl lžičky semínek koriandru
půl lžičky římského kmínu
půl lžičky muškátového oříšku
3 hřebíčky
2 semínka kardamomu
půl lžičky skořice
plíže drcených kafírových listů

Nejprve si na pánvi nechte rozvonět koření: koriandr, římský kmín, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom a skořici. Vše smíchejte a nasucho opražte. Jakmile začne koření vonět, můžete jej přesypat do hmoždíře a rozdrtit na prášek.

Do mixéru dejte chilli papričky, česnek, šalotku, přidejte krevetovou pastu, kafírové listy, galangal a citronovou trávu. Přisypte opečené a rozdrcené koření. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladká pasta. V případě potřeby zakápněte trochou vody, konzistence má být pastovitá, ne suchá. Přisolte podle chuti.

Na pánvi na mírném plameni pastu lehce prohřejte, aby se rozvoněla. Přebytečnou pastu dejte do skleničky, zalijte olejem a skladujte v lednici.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl