Ladislav Mrkvička, Rudolf Hrušínský a Jiří Sovák v pohádce o tom, jak se Ferda vsadil s Krakonošem.
Režie: Pavel Kraus. Scénář: Božena Šimková. Hrají: Ladislav Mrkvička, Rudolf Hrušínský, Jiří Sovák, Dagmar Havlová a další.

I když v dnešní pohádce nebude žádná krásná princezna, neznamená to, že bude méně pohádková. Už proto, že se v ní setkáme s mocným Krakonošem. Jenže... kdo ví, jestli příběh o chytrákovi, který chtěl těžit z lidské důvěřivosti a přepočítal se, je tak docela a beze zbytku příběhem, který patří jen do pohádek. Než se vydáme do Krakonošovy zahrádky, připomeňme, že pohádku s půvabnými písničkami natočil v roce 1978 podle scénáře B. Šimkové režisér P. Kraus, který do hlavních rolí obsadil L. Mrkvičku, J. Sováka, R. Hrušínského, D. Veškrnovou a J. Hartla.

Mládenec Ferda se vsadí s Krakonošem, že svou chytrostí přelstí každého v kraji. Není těžké oklamat hloupého zámeckého pána. Ten snadno uvěří, že Ferda je italský šlechtic a dokáže postavit věž, která ovlivňuje počasí. Dost dlouho těží chytrý podvodník z lidské důvěřivosti, ale jednoho dne je přece jen konec jeho bezstarostného života na cizí účet...

Napište nám