Televizní adaptace v nastudování baletního souboru Národního divadla v Praze.
V hlavních rolích: B. Reisner, M. Vítková, V. Harapes, P. Ždichynec, J. Petřík, L. Rešl, A. Štúrová, D. Ledecká, E. Landová, J. Němeček a další. Kamera J. Kadaňka. Choreografie M. Kůra. Scénář a režie P. Weigl.

Romeo a Julie je balet o třech dějstvích na motivy stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara, jehož hudbu komponoval Sergej Prokofjev od poloviny třicátých let 20. století původně pro leningradské Kirovovo divadlo. To však od projektu upustilo, stejně tak Velké divadlo v Moskvě, které požadovalo od příběhu veronských milenců šťastný konec. Není proto bez zajímavosti, že světová premiéra baletu se uskutečnila v Brně 30. prosince 1938. Choreografii k představení vytvořil tehdejší ředitel brněnského baletního souboru Ivo Váňa Psota.

Na náměstí ve Veroně dojde k bitce mezi příslušníky dvou znepřátelených rodů. U Kapuletů se chystá ples na počest Julie. Na slavnost se podaří v masce proniknout Romeovi z nepřátelského rodu Monteků. Po plese přichází Romeo pod Juliin balkon a milenci si vyznávají lásku. Juliina chůva přinese Romeovi dopis, ve kterém mu Julie píše, že by se s ním chtěla nechat oddat. V kapli u otce Lorenza se koná svatba. Na náměstí se schyluje k boji. Tybalt napadne Merkucia, který v souboji padne. Romeo chce přítele pomstít a Tybalta zabije. Proto musí město opustit. Romeo stráví poslední noc s Julií, nad ránem se však oba musí rozloučit. Juliini rodiče zatím plánují svatbu své dcery s Paridem. Dívka se sňatku brání a otec Lorenzo jí dá nápoj, po jehož vypití Julie vypadá, jako by byla mrtvá. I Romeo se domnívá, že Julie zemřela a přichází do kapuletovské hrobky, kde vypije jed. Krátce na to se probudí Julie ze spánku, uvidí mrtvého Romea a v zoufalství se probodne. Televizní inscenaci slavného baletu Sergeje Prokofjeva realizoval režisér Petr Weigl ve spolupráci s legendárním choreografem Miroslavem Kůrou, který se v květnu 2014 dožil devadesáti let.

Napište nám