Varhanní koncert ze skladeb J. S. Bacha, F. X. Brixiho a O. Máchy. V pražském Klementinu spoluúčinkuje Nový komorní orchestr.

Ve věku 81 let zemřel v pondělí 20. dubna 2015 v Pardubicích po krátké nemoci varhanní virtuos a pedagog Václav Rabas, který působil rovněž jako publicista a popularizátor hudby i bezpartijní poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění v letech 1976 až 1989. Jeho synem byl hejtman Pardubického kraje Michal Rabas, který zemřel před osmi lety.

Hře na varhany Václava Rabase (1933-2015) učil nejdříve jeho otec Josef Rabas, později též Karel Židek a Jaroslav Lautner. Vystudoval pražskou konzervatoř, pokračoval na Hudební fakultě Akademie múzických umění u prof. Jiřího Reinbergera. V polovině padesátých let minulého století zahájil pravidelnou koncertní činnost doma i v zahraničí. Působil jako docent varhanní hry na AMU v Praze. Byl zakládajícím ředitelem Konzervatoře v Pardubicích. Premiéroval některé skladby Petra Ebena, Otmara Máchy, Luboše Sluky či Miloslava Kabeláče. V roce 2009 byl předsedou festivalového výboru Le Quattro Stagioni Pardubice.

Napište nám