Televizní inscenace komické opery B. Smetany o energické Karolině a romantické Anežce. Libreto podle Mallefilla napsal E. Züngl.
Zpívají a hrají: H. Tattermuschová – V. Vlková, N. Kniplová – L. Márová, I. Žídek, E. Haken a V. Vodeničarov. Nahrál Pražský komorní orchestr, dirigent F. Vajnar. Kamera I. Bojanovský. Režie N. Snítil.

Hravou, líbeznou operou plnou životnícho jasu, oslavil Bedřich Smetana své padesátiny, když ji v Prozatímním divadle uvedl 26.března 1874. Pro Pražany, zvyklé na českou národní tématiku jeho děl, to byl téměř šok. Mallefillova francouzská salonní hříčka mezi hrdinskými nebo lidovými náměty Smetanových oper ! A přece - libretista Emanuel Züngel ji vtipně přetvořil na typicky české prostředí a Smetanova hudba s půvabem salonní komiky i lidového vtipu hajného Mumlala přinesly do jeho díla novou notu. Co kdysi propracoval ve svých polkách, to se vtělilo do operní partitury, která má vysloveně národní charakter. Televizní inscenace režiséra Norberta Snítila z roku 1969 svým komorním a vroucím pojetím tuto notu jen potvrdila.

Napište nám