Ryby a mořské plody

Ryba s chřestem

očištěné a vykuchané ryby, doporučujeme candáta a mořskou, čili královskou pražmu
svazek čerstvých bylinek (citronový tymián)
zelený chřest (stačí 5 kousků na porci)
plátky uzené šunky (podle počtu porcí chřestu)
čerstvou šalvěj
šalotky (počítáme 1 šalotku na 1 porci ryby)
máslo
olivový olej
bílý vinný ocet
citronová šťáva
bílé víno – doporučujeme vlašský ryzlink, v našem pořadu jsme zvolili cuvée

Ryby den předem vložíme do mísy a obložíme ke bylinkami (např. čerstvým tymiánem). Před přípravou ryby vyjmeme z bylinek, nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme.

Kůži ryb opatrně nařízneme podélnými řezy. Chřest oloupeme (a odkrojíme dřevnaté konce). Šalotky nakrájíme na kostičky.

Na velké i na menší pánvi rozehřejeme kousek másla a přilijeme malé množství olivového oleje. Šalotku necháme na menší pánvi zesklovatět. Na velké pečeme ryby kůží dolů, jakmile jsou z jedné strany opečené (cca 3 minuty), filety obrátíme. Stonky chřestu (vždy po pěti) zabalíme do plátku uzené šunky. Orestovanou šalotku zalijeme malým množstvím bílého vína, přidáme cca 1 polévkovou lžíci bílého vinného octa a vše necháme svařit na polovinu. Nakrájíme lístky šalvěje a sdrhneme lístky ze stonků tymiánu. Do zredukovaného základu na omáčku zašleháme kousek vychlazeného másla. Do pánve přidáme i bylinky, zakapeme trochou citronové šťávy a lehce promícháme. Ryby vyjmeme z pánve a ve výpeku pečeme chřest obalený šunkou. Máme-li mladé a čerstvé chřestové výhonky, stačí půl minuty z každé strany.

Jako přílohu doporučujeme podávat vařené brambory s koprovým máslem, stačí 1 větší brambora na porci ryby.

Další recepty Celý díl