Maso

Telecí ledvinky a la Bordelaise

Francouzská kuchyně je typická tím, že v ní existuje spousta receptů na přípravu vnitřností. Důležité je, aby telecí ledvinky byly čerstvé.

telecí ledvinky
máslo
čerstvě mletý pepř
sůl

2 šalotky
3–4 špalíčky morku
sůl
několik snítek tymiánu
bobkový list
červené víno (cca 3 dcl), ideálně z oblasti Bordeaux (stejné víno k ledvinkám poté i podáváme)

hladkolistou petržel na závěrečné ozdobení

Telecí ledvinky očistíme a odblaníme. Poté je asi 8 minut opékáme na másle ze všech stran.

Mezitím začneme připravovat omáčku Bordelaise. Šalotky nadrobno nakrájíme. Lístky tymiánu sdrhneme ze stonku a lehce přesekáme nožem. Špalíčky morku spaříme během 1 minuty v osolené vodě při teplotě 80 °C. Poté je vyjmeme a necháme zchladnout.

Ledvinky vyjmeme z kastrolu a vložíme do servírovací nádoby. Do výpeku, který po ledvinkách zbyl, přidáme šalotky a tymián. Šalotku necháme zesklovatět. Přidáme bobkový list.

Vlijeme červené víno a dále vaříme na mírném ohni. Poté, co víno zredukujeme asi na polovinu, přidáme hovězí vývar a dále vaříme, dokud se směs znovu nezredukuje. Ledvinky osolíme a opepříme. Blanšírovaný morek nakrájíme na plátky. Ledvinky vložíme do vinné omáčky a přilijeme i šťávu, kterou pustily. Přidáme i nakrájený morek.

Ledvinky pak v kastrolu chvíli přeléváme omáčkou. Poté vypneme plamen, ledvinky vyjmeme a podélně nakrájíme. Servírujeme přelité omáčkou Bordelaise spolu s morkem a ozdobené hladkolistou petrželí.

Pokud ledvinky Bordelaise podáváme jako předkrm, servírujeme je s francouzskou bagetou. K hlavnímu jídlu podáváme jako přílohu bramborové pyré, nebo gratinované či smažené brambory.

Další recepty Celý díl