Jehněčí na révových větvičkách
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/218/218562220470005/792601.jpg?1601643861)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12547656743/foto09/recepty/m_8965.jpg?1601643547)
Ve španělské oblasti Rioja se jehněčí maso griluje na révových větvičkách, které zbyly po zimním řezu révy. Tady je nepálí ani nekompostují, tady se na nich zkrátka vaří. Větvičky sesbírají a nechají několik měsíců proschnout přímo na vinici. Pak je nastříhají a svážou do malých snopků. Toto dřevo velmi rychle hoří a také dobře chytá. Uhlíky však doutnají pomalu. Díky tomu se maso peče velmi zvolna. Když plamen dohoří, posypou se řeřavé uhlíky solí, aby dobře doutnaly a žár byl silnější a teprve poté se na něm maso griluje. Místní specialitou jsou grilované jehněčí kotletky, ke kterým se podává místní červené víno.
Marináda
olivový olej
kůra z 1 citronu
sušené oregano
sůl
čerstvě mletý pepř
Ingredience na marinádu smícháme a vmasírujeme je do kotletek. Ty necháme marinovat alespoň 30 minut. Poté grilujeme z každé strany asi 6–7 minut (pokud je chceme medium rare).
Podáváme například s opečenou bagetou, olivami a se zeleninovým salátem.