Maso

Jehněčí na révových větvičkách

Ve španělské oblasti Rioja se jehněčí maso griluje na révových větvičkách, které zbyly po zimním řezu révy. Tady je nepálí ani nekompostují, tady se na nich zkrátka vaří. Větvičky sesbírají a nechají několik měsíců proschnout přímo na vinici. Pak je nastříhají a svážou do malých snopků. Toto dřevo velmi rychle hoří a také dobře chytá. Uhlíky však doutnají pomalu. Díky tomu se maso peče velmi zvolna. Když plamen dohoří, posypou se řeřavé uhlíky solí, aby dobře doutnaly a žár byl silnější a teprve poté se na něm maso griluje. Místní specialitou jsou grilované jehněčí kotletky, ke kterým se podává místní červené víno.

Marináda

olivový olej
kůra z 1 citronu
sušené oregano
sůl
čerstvě mletý pepř

Ingredience na marinádu smícháme a vmasírujeme je do kotletek. Ty necháme marinovat alespoň 30 minut. Poté grilujeme z každé strany asi 6–7 minut (pokud je chceme medium rare).

Podáváme například s opečenou bagetou, olivami a se zeleninovým salátem.

Další recepty Celý díl