Ovocná jídla

Meruňkové knedlíky paní Lisl

V rakouském Wachau se setkáte s meruňkami doslova na každém kroku. My jsme navštívili jsme rakouskou kuchařskou legendu, paní Lisl Wagner-Bacher “první dámu rakouské kuchyně”. Lisl vydala mnoho kuchařských knih, má svůj vlastní televizní pořad, ale především je uznávanou kuchařkou.

Každá česká hospodyně má svůj recept na těsto, a podobně je tomu i v Rakousku. Jde tedy o klasické tvarohové knedlíky plněné meruňkami.

Na 12 knedlíků potřebujeme:

12 zralých meruněk
12 kostek cukru
sůl
štamprli rumu
½ vanilkového lusku

Nejprve je důležité meruňky odpeckovat a pecku nahradit kostkou cukru. Pozor, ze které strany tlačíte vařečkou na pecku – musí to být od stopky. I dozrálá meruňka má v sobě trochu kyselin a přidáním cukru bude sladší. Do těsta už cukr nedáváme, aby celé jídlo nebylo přeslazené. Důležité je, aby meruňky byly šťavnaté. Při odpeckování musíme také dávat pozor, abychom otvor v meruňce neudělali příliš velký, protože šťáva by nám vytekla do těsta.

Na těsto:

250 g tvarohu (doporučujeme plnotučný tvaroh s co možná největším procentem tuku)
70 g hladké mouky
70 g másla
70 g krupice
1 vejce,
špetku soli

Poté, co jsme meruňky naplnili kostkami cukru, začneme s těstem. Nejdříve si zpracujeme máslo a vejce. Máslo i vajíčka musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Poté přidáme ostatní ingredience.

Těsto by se nemělo míchat dlouho, jinak by bylo příliš měkké. Tvarohové těsto má být pěkně tuhé, a to ho umožní snadno vyndat z mísy. Poté si namočíme ruce, těsto vyložíme na potravinářskou folii a zabalíme z něj roličku. Důvod, proč děláme roličku, je prostý. Roli těsta později krájíme na rovná kolečka, která se lépe tvarují kolem meruňky. Těsto vložíme do ledničky na 2-3 hodiny, aby těsto zchladlo, odpočinulo si, a mírně ztuhlo. Poté tésto vybalíme, podsypeme trochou mouky, krájíme na kolečka, vkládáme do nich meruňky, zavřeme a dotvarujeme.

Knedlíky dáme ještě mírně vychladit do lednice, ze které pak půjdou přímo do vroucí vody.

A jak se tady, ve Wachau, knedlíky vaří? Na řadu přichází hlavní trik: Do vroucí vody na knedlíky se vloží vanilkový lusk a přidává malá štamprle rumu a špetka soli. Knedlíky vaříme tak dlouho, než vyplavou na hladinu. Trvá to přibližně 20 minut. Také cukr vevnitř už je po této době rozpuštěný a těsto měkké.

Na opečená strouhanku:

250 g strouhanky
125 g másla,
cukr podle chuti.
moučkový cukr na podávání,
a případně i rozpuštěné máslo

Knedlíky se obalují v drobence připravené ze strouhanky opečené na másle. Strouhanku opečeme v troubě při teplotě 180–190 stupňů. Pak se k ní přidává tekuté máslo a nakonec trochu cukru krystal, aby to bylo sladké a trochu křupavé.

A teď konečně přichází moment, kdy můžeme knedlíky servírovat. Dáme je dovnitř do nádoby s drobenkou a obalíme je, třeba nadvakrát. Drobenka je velmi důležitou součástí. A aby se nám nesetřela, nasypeme jí už předtím trochu na talíř. Ke knedlíkům se ještě podává rozpuštěné máslo ve zvláštní nádobce a cukr.

Hotové knedlíky se také dají zmrazit pro pozdější použití.

Další recepty Celý díl