Maso

Kohout na víně

Tento recept vyžaduje trpělivost a čas, kohout se pomalu dusí celkem 6 hodin.

6 hodin

1 mladý kohout, vykuchaný a očištěný
3 velké mrkve
1 velká cibule
rozmarýn, tymián a bobkový list
malé nakládané cibulky
na kostičky pokrájená slanina
miska malých žampionů
lahev kvalitního červeného vína (pinot noir)
do tohoto pokrmu se přidávají i vinné kaly ze sudů s červeným vínem
olivový olej
mouka a máslo na přípravu jíšky

k podávání

opečená bagetka
vařené brambory
pažitka

Nejdříve očistíme mrkev a oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na tenčí plátky. Pak přijde na řadu kohout, ze kterého je dobré hořákem opálit zbytky peří. Kohouta naporcujeme. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme zeleninu a přidáme bylinky, které se krásně rozvoní.

Poté na velké pánvi rozehřejeme větší množství olivového oleje, do kterého vložíme maso. To ještě osolíme, opepříme a nechá asi pět minut opékat ze všech stran. Maso i s výpekem poté přendáme do velkého kastrolu. Do pánve, ve které jsme opékali kohouta, nalijeme trochu vody a přilijeme ji k masu. Přidáme zeleninu, a pak konečně i červené víno a případně i vinné kaly. (Právě ty jídlu dodají jeho jedinečnou chuť.) Následuje pomalé dušení na nízkém plameni po dobu tří hodin.

Pak je načase z hrnce vyjmout kohoutí maso a scedit zeleninu. Do vzniklého vývaru se vmíchá jíška na zahuštění. Jíšky potřebujeme větší množství, aby omáčka zhoustla. Poté přidáme i žampiony, nakládané cibulky a slaninu. Kohoutí maso pak necháme v omáčce probublávat ještě další tři hodiny.

Kohouta podáváme přelitého omáčkou se žampiony, cibulkou, slaninou a s opečenou bagetkou a bramborami. Vše ještě posypeme čerstvou pažitkou.

Ke kohoutu na víně je vhodné podávat stejné víno, v jakém jsme je připravovali, v našem případě šlo o burgundský pinot noir.

Další recepty Celý díl