Plněné conchigliony
těstovinové mušle
pro 3–4 osoby
50 g sušených rajčat
250 g čerstvého špenátu
180 g ricotty
1 vejce
1–2 mrkve
1–2 cibule
2 stroužky česneku
2 PL cukru krystal
350 g kvalitních sekaných rajčat
½ balení těstovin conchiglioni
olivový olej
muškátový oříšek
sůl
pepř
Sušená rajčata nakrájíme na proužky. Do mísy připravíme rozmražený špenát, případně odpovídající množství čerstvého. Přidáme ricottu a vše promícháme. Ricotta se vyrábí z mléčné syrovátky, která vzniká při výrobě běžných sýrů. Vyznačuje se mléčně nasládlou chutí a nízkým obsahem tuku. V italské kuchyni se používá do celé řady receptů.
Dále přidáme celé vejce, nastrouháme špetku muškátového oříšku, osolíme, a ochutíme čerstvě namletým pepřem. Poté začneme s přípravou omáčky.
Mrkev nakrájíme na proužky a ty ještě na malé kostičky. Uvařené těstovinové mušle zvané conchiglioni naplníme naší špenátovo-ricottovou nádivkou.
V kastrolu rozehřejeme malé množství olivového oleje a orestujeme na něm mrkev. Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do kastrolu a vše dál restujeme.
Přidáme i česnek nakrájený na plátky a trochu krystalového cukru. Přilijeme rajčatovou omáčku.
Nemáme-li čas připravit domácí, použijeme klidně i hotovou. Směs osolíme a opepříme. Na dno zapékací mísy nalijeme omáčku, do níž naskládáme plněné těstovinové mušle. Zapékáme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů.
Všeobecně platí, že nejlepší volbou k těstovinám jsou lehčí vína. Pokud však máte těstoviny, obsahující hodně sýra, může k nim i červené víno být ideálním společníkem.