Těstoviny

Plněné conchigliony

těstovinové mušle

pro 3–4 osoby

50 g sušených rajčat
250 g čerstvého špenátu
180 g ricotty
1 vejce
1–2 mrkve
1–2 cibule
2 stroužky česneku
2 PL cukru krystal
350 g kvalitních sekaných rajčat
½ balení těstovin conchiglioni
olivový olej
muškátový oříšek
sůl
pepř

Sušená rajčata nakrájíme na proužky. Do mísy připravíme rozmražený špenát, případně odpovídající množství čerstvého. Přidáme ricottu a vše promícháme. Ricotta se vyrábí z mléčné syrovátky, která vzniká při výrobě běžných sýrů. Vyznačuje se mléčně nasládlou chutí a nízkým obsahem tuku. V italské kuchyni se používá do celé řady receptů.

Dále přidáme celé vejce, nastrouháme špetku muškátového oříšku, osolíme, a ochutíme čerstvě namletým pepřem. Poté začneme s přípravou omáčky.

Mrkev nakrájíme na proužky a ty ještě na malé kostičky. Uvařené těstovinové mušle zvané conchiglioni naplníme naší špenátovo-ricottovou nádivkou.

V kastrolu rozehřejeme malé množství olivového oleje a orestujeme na něm mrkev. Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do kastrolu a vše dál restujeme.

Přidáme i česnek nakrájený na plátky a trochu krystalového cukru. Přilijeme rajčatovou omáčku.

Nemáme-li čas připravit domácí, použijeme klidně i hotovou. Směs osolíme a opepříme. Na dno zapékací mísy nalijeme omáčku, do níž naskládáme plněné těstovinové mušle. Zapékáme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů.

Všeobecně platí, že nejlepší volbou k těstovinám jsou lehčí vína. Pokud však máte těstoviny, obsahující hodně sýra, může k nim i červené víno být ideálním společníkem.

Další recepty Celý díl