Sýry

Předkrm se sýrem burrata

pro 4 osoby

4 ks sýra burrata
0,5 kg rajčat různých druhů
1 1/2 svazku bazalky
1 stroužek česneku
70 g parmezánu
30 g piniových oříšků
řeřichu
olivový olej
ciabattu
sůl
pepř

Z čerstvé bazalky otrháme voňavé lístky. Oloupeme stroužek česneku a v hmoždíři ho utřeme s olivovým olejem a solí. Přidáme piniové oříšky, což jsou semínka borovice rostoucí ve středomoří, a tradiční pesto se bez nich neobejde. Do hmoždíře vsypeme ještě hrst lístků bazalky a vše utřeme do konzistence hrubší pasty. Nakonec ještě přidáme nastrouhaný parmezán a vše promícháme. Do našeho předkrmu budeme dále potřebovat nakrájená rajčata, ochucená solí, pepřem a olivovým olejem. V pánvi rozehřejeme další lžíci olivového oleje a opečeme na něm plátky ciabatty. Na dno misky navršíme kopeček pesta a do něj posadíme porci sýra burrata. Jde o poloměkký sýr z kravského nebo buvolího mléka podobný mozarelle. Od té se ale liší tím, že pod pevnou vnější vrstvou čeká náplň z měkkého vláknitého tvarohu a smetany, což burratě dodává typickou máslovou chuť. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a štiplavou čerstvou řeřichu.

Další recepty Celý díl