Maso

Boeuf bourguignon

pro 4 osoby

1,2 kg hovězího masa (ideálně kližky)
0,2 kg slaniny
0,5 kg cibule
0,3 kg řapíkatého celeru
0,5 kg mrkve
0,25 kg žampionů
1 PL rajského protlaku
5 PL hladké mouky
0,4 l červeného vína
0,6 l hovězího vývaru
0,15 kg nakládaných cibulek
tymián
rozmarýn
bobkový list
olej
sůl
pepř

Na proslulý francouzský boeuf bourguignon, neboli hovězí po burgundsku, je třeba nakrájet cibuli na kostičky a očištěnou mrkev na kolečka. Na kostičky nakrájenou slaninu opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.

Slaninu vyjmeme a do hrnce vložíme hovězí maso. Opékáme ho ze všech stran, aby se zatáhlo. I hovězí poté z hrnce vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku přidáme kolečka mrkve. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky a přidáme k mrkvi, stejně tak jako cibuli. Do zeleninové směsi vmícháme lžíci rajského protlaku, a vše lehce zarestujeme. Zaprášíme hladkou moukou a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem. Promícháme a přidáme svazeček bylinek, kterému Francouzi říkají bouquet garni a který se ve francouzské kuchyni přidává právě do dušených pokrmů, ale také třeba do polévek. Maso přikryjeme pokličkou a necháme lehce probublávat. Nakládané cibulky překrájíme na poloviny, žampiony na čtvrtky a vše orestujeme na rozehřátém oleji. Z hrnce s hovězím vyjmeme svazeček bylinek, a přimícháme orestovanou slaninu, žampiony a cibulky. Poté můžeme podávat.

Další recepty Celý díl