Rady a tipy

Svatomartinské víno

Ke krásně propečené Svatomartinské huse se hodí nejlépe Svatomartinská vína. Která vína to ale jsou?

Svatomartinská vína se nazývají ta vína, která jsou první v novém ročníku a která jsou ovocitá a svěží. Podle tradice si těmito víny můžeme připít nejdříve na svátek svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut, obvykle na slavnostních akcích, které se konají po celé naší zemi.
Přehled Svatomartinských akcí pro tento rok nalezneme například zde.

Aby se víno mohlo považovat za Svatomartinské, musí být vyrobeno v České republice z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal, Svatovavřinecké (růžová a červená vína) nebo Zweigeltrebe (růžová vína). Minulý rok vyprodukovalo tento specifický druh vína 105 vinařství v České republice.

Svatomartinské víno můžeme ochutnat nejen na slavnostních akcích, ale také v řadě restaurací v jejich každoročním Svatomartinské menu. Stejně tak tento typ vína si můžeme zakoupit v obchodech a vinotékách. Ale opět platí, že vždy až od 11. listopadu. Svatomartinské víno ale nikdy nearchivujeme, mělo by se vypít do Velikonoc.

K jakému jídlu se Svatomartinské víno hodí nejvíce?
K červenému vínu:
Dozlatova pečená husa
Pečená kachna
Moravské přesňáky plněné pečenými husími játry na cibulce
Husí játra

K bílému a růžovému vínu:
Pečený krocan
Ryby
Sladké pokrmy