Rady a tipy

Rady a tipy na kvalitnější grilování

Je pravdou, že se říká, že na grilování není nic složitého. Stačí jen dát na rozpálený gril maso, zeleninu nebo další různé ingredience, pravidelně otáčet a včas přenést na talíř. Nabízíme vám pár tipů, jak vaše grilování ještě vylepší.

1. Podpalujeme dřevěné uhlí obyčejným dřevem nebo tuhým či kapalným podpalovačem. Nikdy nepoužíváme benzín nebo líh. Navíc grilujeme až když podpalovač celý vyhoří.
2. Nikdy negrilujeme potraviny na přímém ohni, ale až na mírném žáru, kdy jsou uhlíky dřevěného uhlí pokryty vrstvou popela.
3. Před grilováním si připravíme rozprašovač s vodou, kterou stříkáme na vzniklé plameny na dřevěném uhlí.
4. Pro provonění grilovaných pokrmů použijeme dřevěné odřezky nebo piliny. Navíc si můžeme předem připravit nasekané bylinky (vždy jen jeden druh), které namočíme do vody a před začátkem grilování vhodíme do ohně.
5. Pro lepší chuť a šťavnatost masa jej na několik dní před grilováním naložíme do olejové kořeněné marinády.
6. Steaky před grilováním vyndáme z lednice tak na dvě hodiny na pokojovou nebo venkovní teplotu (cca na 20 stupňů Celsia). Nezažije tak velký teplotní šok a o to více bude chutnat.
7. Maso je vhodné nasolit až při grilování, jinak nám pustí veškerou šťávu.
8. Při grilování do masa nikdy nezapichujeme vidličku, neboť by šťáva z něj hned vytekla. Také pokrm hodně často neobracíme.
9. Když se nám část masa nebo zeleniny spálí a je černé, nejezme ho.
10. Když grilované maso dáváme z grilu pryč na talíř, necháme ho na talíři „dojít“ a začneme jej servírovat a jíst až po pár minutách.
11. Na hotové grilované maso dáme máslo, které necháme na něm roztéct, maso je křehčí.
12. Vždy po grilování vyčistíme grilovací rošt. Nejlépe zbytky připáleného jídla odstraníme drátěným kartáčem.


Další rady a tipy