Punčový dort


Forma 22 (24) cm
7 (8) vajec
150 (160) g polohrubé mouky
100 (110) g cukru
1 lžička kypřicího prášku
žluté a červené barvivo
Na nálev
200 (220) ml čaje
100 (110) ml červeného sirupu
25 (30) ml citronové šťávy
80 (90) ml rumu
Na skládání dortu
200 (220) g červeného džemu
Na polevu
200 (220) g moučkového cukru
25 (30) ml citronové šťávy
50 ml vody nebo rumu
Dvě formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu dáme předehřát na teplotu 100 °C na horký vzduch.
Z bílků ušleháme sníh, který si dáme stranou.
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté nadýchané pěny. Šleháme alespoň 7 minut v robotu.
Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji. Postupně vmícháme k vyšlehaným žloutkům.
Opatrně ručně stěrkou zapracujeme sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do formy.
Druhou polovinu rozdělíme ještě na poloviny. Jednu obarvíme žlutým a druhou červeným barvivem. Lžící klademe do formy střídavě do šachovnice žluté a červené těsto.
Obě formy dáme péct do trouby při teplotě 100 °C na 10 minut. Potom teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Piškot zkontrolujeme suchou dřevěnou špejlí, jestli nelepí. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Do malého kastrolku nalijeme čaj, rum, citronovou šťávu a sirup. Vše 5 minut povaříme.
Čaj je chutnější než voda. Velmi dobře se hodí černý nebo ibiškový čaj, který dodá sirupu chuť i barvu.
Sirup je možné nahradit cukrem svařeným s vodou nebo čajem a trochu přibarvit. Ovšem domácí ovocný sirup dá dortu šmrnc.
Vychladlé korpusy v polovině podélně prořízneme.
Spodní část světlého neobarveného korpusu potřeme polovinou džemu. Nejlepší je jahodový, malinový nebo rybízový, zajímavou chuť dodá rebarborový.
Na džem položíme první část barevného korpusu a rovnoměrně ji pokapeme polovinou nálevu.
Na tento korpus položíme druhý barevný korpus a pokapeme ho zbylým nálevem. Pokládáme střídavě, aby byla růžová na žluté a obráceně.
Korpus rovnoměrně potřeme zbylým džemem a přiklopíme ho vrchním nebarevným korpusem. Dort urovnáme, položíme na něj papír a zatížíme ho prkénkem. Takto necháme dort v ledničce do druhého dne přikrytý potravinovou fólií.
Druhý den polijeme polevou.
Do misky nasypeme cukr, přidáme citronovou šťávu a vodu nebo rum. Vše umícháme dohladka. Polevu nalijeme na dort a nožem ji uhladíme. Můžeme zdobit čokoládou, ovocem nebo nechat jen hladký lesklý povrch. Polevu necháme zatuhnout a punčový dort podáváme.
Ohodnoťte tento recept: