Moučníky a cukroví

Punčový dort

Forma 22 (24) cm

7 (8) vajec
150 (160) g polohrubé mouky
100 (110) g cukru
1 lžička kypřicího prášku
žluté a červené barvivo

Na nálev

200 (220) ml čaje
100 (110) ml červeného sirupu
25 (30) ml citronové šťávy
80 (90) ml rumu

Na skládání dortu

200 (220) g červeného džemu

Na polevu

200 (220) g moučkového cukru
25 (30) ml citronové šťávy
50 ml vody nebo rumu

Dvě formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu dáme předehřát na teplotu 100 °C na horký vzduch.

Z bílků ušleháme sníh, který si dáme stranou.

Žloutky vyšleháme s cukrem do husté nadýchané pěny. Šleháme alespoň 7 minut v robotu.

Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji. Postupně vmícháme k vyšlehaným žloutkům.

Opatrně ručně stěrkou zapracujeme sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do formy.

Druhou polovinu rozdělíme ještě na poloviny. Jednu obarvíme žlutým a druhou červeným barvivem. Lžící klademe do formy střídavě do šachovnice žluté a červené těsto.

Obě formy dáme péct do trouby při teplotě 100 °C na 10 minut. Potom teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Piškot zkontrolujeme suchou dřevěnou špejlí, jestli nelepí. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Do malého kastrolku nalijeme čaj, rum, citronovou šťávu a sirup. Vše 5 minut povaříme.

Čaj je chutnější než voda. Velmi dobře se hodí černý nebo ibiškový čaj, který dodá sirupu chuť i barvu.

Sirup je možné nahradit cukrem svařeným s vodou nebo čajem a trochu přibarvit. Ovšem domácí ovocný sirup dá dortu šmrnc.

Vychladlé korpusy v polovině podélně prořízneme.

Spodní část světlého neobarveného korpusu potřeme polovinou džemu. Nejlepší je jahodový, malinový nebo rybízový, zajímavou chuť dodá rebarborový.

Na džem položíme první část barevného korpusu a rovnoměrně ji pokapeme polovinou nálevu.

Na tento korpus položíme druhý barevný korpus a pokapeme ho zbylým nálevem. Pokládáme střídavě, aby byla růžová na žluté a obráceně.

Korpus rovnoměrně potřeme zbylým džemem a přiklopíme ho vrchním nebarevným korpusem. Dort urovnáme, položíme na něj papír a zatížíme ho prkénkem. Takto necháme dort v ledničce do druhého dne přikrytý potravinovou fólií.

Druhý den polijeme polevou.

Do misky nasypeme cukr, přidáme citronovou šťávu a vodu nebo rum. Vše umícháme dohladka. Polevu nalijeme na dort a nožem ji uhladíme. Můžeme zdobit čokoládou, ovocem nebo nechat jen hladký lesklý povrch. Polevu necháme zatuhnout a punčový dort podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

47 hlasů

Další recepty Celý díl