Různé

Žitný kváskový chléb podle Jirky Prskavce

Na rozkvas

3 lžíce kvásku
250 g žitné mouky
250 g vody

Na chleba

rozkvas
500 g žitné mouky
400 g vody
4 lžičky soli
4 lžičky kmínu
přepuštěné máslo nebo olej na vymazání formy

Kvas smícháme spolu s moukou a vodou. Vytvoříme si tak rozkvas, který přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií. Necháme na teplém místě ideálně 12 hodin rozkvasit. Já nechávám přes noc.

Z vytvořeného rozkvasu odebereme alespoň tři lžíce do dobře umyté skleničky s víčkem a dáme do lednice. Máme tak pro příště schovaný kvásek pro další pečení.

Ve velké míse smícháme dohromady rozkvas, žitnou mouku, vodu, sůl a kmín. Vytvoříme těsto na chleba. Dobře propracujeme. Těsto přendáme do vymazané formy na pečení a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout na teplém místě 3 - 4 hodiny.

Troubu rozehřejeme na teplotu 250 °C, klidně 30 minut před samotným pečením, aby byla opravdu rozpálená. Chleba ve formě vložíme do rozpálené trouby na 20 minut. Potom stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.

Formu s chlebem vložíme do pekáčku s vodou. Chléb pečený v páře bude nadýchaný.

Po upečení vyndáme chleba z formy, položíme na mřížku a necháme vychladnout.

Doporučení:

Peču v obyčejné ohnivzdorné míse. Nemám žádné speciální nádobí ani potřeby, přesto je chléb vynikající. Do chleba nedávám žádná semínka, protože mi MUDr. Gocál vysvětlil, že upečená semínka neobsahují nasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Proto si je raději sypu na chléb s máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

36 hlasů

Další recepty Celý díl