Rebarborový koláč s pudinkem


500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
160 g másla
120 g cukru
sůl
1/2 sáčku vanilinového cukru
2 vejce
2 - 3 lžíce mléka
Náplň
1 kg očištěné rebarbory
250 g cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
4 lžíce kysané smetany
50 g rostlinného tuku
3 vejce
Očištěnou rebarborou nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. To trvá asi 2 hodiny.
Ze všech surovin těsně před pečením zpracujeme těsto, které vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech. Okraje povytáhneme, aby přečnívaly přes okraj plechu.
Slijeme šťávu z rebarbory a doplníme ji vodou na 3/8 litru.
V kysané smetaně rozmíchaný pudink nalijeme do této šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty. Do ještě horkého pudinku vmícháme postupně, po kouscích, tuk a potom pomalu předem rozšlehaná vejce. Teplý pudink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený koláč pokapeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Koláč je výborný i s rybízem nebo angreštem.
Náš tip:
Pokud vám zbyde těsto, vykrojte si na koláč ozdobičky, které přidáte v polovině pečení.
Ohodnoťte tento recept: