Různé

Rebarborové čatní

250 g červené cibule, oloupané
25 g čerstvého zázvoru
150 ml červeného vinného octa
250 g jablek nakrájených na kostičky
100 g vypeckovaných datlí
50 g sušených brusinek
1 lžíce hořčičného semínka
1 lžička kari koření
200 g tmavého třtinového cukru (typ muscovado)
1 lžíce soli
400 g oloupané rebarbory

Všechny suroviny uvádím v očištěném a nakrájeném stavu.

Nakrájenou cibuli vložíme do velkého hrnce, přidáme jemně nastrouhaný zázvor a zalijeme vinným octem. Přivedeme k varu a necháme lehce probublávat zhruba 10 minut. Přidáme všechny ostatní ingredience (jablka na kostičky, datle na drobné kousky) kromě rebarbory a za stálého míchání opět přivedeme k varu. Pak necháme bez pokličky 10 minut mírně vařit.

Přidáme rebarboru a odklopené vaříme dalších 15 - 20 minut. Čatní by mělo být lepkavé a husté.

Necháme chvilku odpočívat a nakonec čatní plníme do čistých a teplých sklenic. Zavřeme víčkem. Výborně chutná k opečenému chlebu a tvrdým sýrům, masu, šunce na kosti nebo jako základ pro pomalu pečenou kachnu. Lepší je jíst ho nejdříve měsíc od uvaření – kvůli rozležení chutí.

Recept na kachničku s rebarborou plánujeme na podzim.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl