Řecká polévka z červené čočky


3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 mrkve
2 lžičky sušeného oregana
2 lžičky mletého kmínu
1 lžička sušeného rozmarýnu
1/2 lžičky paprikových vloček
200 ml krájených konzervovaných rajčat
2 l drůbežího vývaru
250 g červené čočky
kůra z jednoho citronu
šťáva z 2 citronů
sůl
hrst nasekané hladkolisté petržele
200 g sýru feta
Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně nasekaný česnek. Zeleninu osmahneme 3 - 4 minuty. Nezapomeneme míchat. Přidáme koření. Promícháme a necháme smažit, až se rozvoní.
Přidáme rajčata, zalijeme vývarem a vsypeme čočku. Osolíme. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a na mírném stupni vaříme 15 až 20 minut, až bude čočka úplně měkká.
Po uvaření můžeme polévku rozmixovat dohladka, nebo jen několika pulzy ručního mixéru, aby byla zahuštěná a přesto v ní zůstaly kousky zeleniny a čočky.
Polévku po mixování prohřejeme, dochutíme ji citronovou kůrou i šťávou a posypeme petrželkou.
Podáváme ji zakapanou olivovým olejem a posypanou kousky fety. Přikládáme bílý řecký chléb.
Náš tip:
Pro milovníky masa vložíme do hotové polévky drůbeží maso.
Ohodnoťte tento recept: