Moučníky a cukroví

Dort Red Velvet

do formy o průměru 22 cm nebo jako řezy na běžný plech

250 g hladké mouky
špetka soli
15 g kakaa
120 g změklého másla
220 g cukru krupice
2 velká vejce pokojové teploty
240 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/2 vanilkového lusku
červená barva (tekutá, gelová, prášková)
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody

Troubu předehřejeme na teplotu 175 °C. Dvě formy o průměru cca 22 cm vyložíme pečicím papírem. Korpus se dá samozřejmě upéct i v jedné formě najednou. Bude ovšem potřebovat trochu delší dobu na pečení a asi nebude tak vysoký. Osvědčili se mi i řezy na plech. Z korpusu nakrájím 3 pláty a promažu.

V misce smícháme mouku s kakaem a solí. Odložíme stranou. V hrnku dobře promícháme podmáslí s červenou barvou tak, aby podmáslí získalo tmavě červenou barvu.

V míse vyšleháme do pěny změklé máslo, přidáme cukr a později zašleháme postupně obě vejce.

Pro jistotu si je v misce rozšleháme vidličkou a postupně přišleháme.

Prošleháme do krémova spolu s vanilkou. Pak střídavě přidáváme moučnou směs a podmáslí, mouku alespoň na třikrát, podmáslí na dvakrát. V misce smícháme jedlou sodu s octem. Směs vypění. Rychle vmícháme stěrkou do těsta. Dobře promícháme a těsto rozdělíme do dvou forem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut. Pokud pečeme v jedné formě, tak zhruba 54 minut.

Špejlí si ověříme, zda je korpus upečený. Necháme trochu zchladnout ve formě. Potom odřízneme boky dortu od formy a opatrně vyklopíme na chladicí mřížku. Korpus je opravdu vláčný. Doporučuji upéct den předem, zabalit do fólie a nechat v lednici do druhého dne. Teprve potom rozkrojit a plnit.

Pokud jsme pekli ve dvou formách, rozkrojíme korpus na poloviny. Z jedné formy to nejspíš nevyjde, ale i třetiny jsou dobré.

Někdy se korpus vyboulí! Skrojíme ho do roviny a zbytky můžeme použít na zdobení. Drobky na dortu vypadají pěkně.

Sýrovosmetanový krém

250 g mascarpone
250 g krémového sýra typu žervé
100 g moučkového cukru
350 g smetany ke šlehání 33% (lépe 40%)
lžička vanilkového extraktu

Mascarpone, sýr a cukr (případně více či méně podle chuti) dáme do robotu a společně prošleháme. Pak přilijeme smetanu s vanilkovým extraktem a pokračujeme ve šlehání do hustého krému. Krém by neměl být moc sladký.

Tento postup předpokládá výkonný robot. Pokud budete šlehat ručně, potom je lepší ušlehat šlehačku zvlášť a po lžících zašlehat do krému sýr a mascarpone.

Jednotlivé pláty promažeme krémem. Část krému si necháme na pomazání dortu, případně můžeme ozdobit vršek dortu. Dort necháme alespoň pár hodin rozležet, ideálně do druhého dne.

Korpus je jemný a vláčný. Může se trochu drolit, ale krém ho spojí. Poslední vrstvou na dortu je krém.

Něco navíc

Red Velvet Cake neboli dort “červený samet” je nejoblíbenější americký dort už od dvacátých let minulého století, kdy byl poprvé podáván v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Pro tento dort je typický tmavě červený korpus a krém ze smetanového sýra. Kombinace šlehačky a sýra se k dortu hodí.

Zkoušela jsem i krém jen z mascarpone a šlehačky, ale není to ono. Dobrou variantou, pokud nemáte sýr, je mascarpone, tvaroh a šlehačka.

Dort je červený díky červenému barvivu. Použít můžete barvu gelovou, tekutou nebo i klasickou práškovou, kterou je ale třeba předem rozpustit v trošce vody. Koupit se dnes dají i barvy na přírodní bázi.

Původně byl tento dort červený pouze díky chemické reakci podmáslí, kakaa, octa a sody. Kyselý přírodní kakaový prášek spolu se zásaditými složkami dokázal kouzlo červené barvy.

Postupně se měnily způsoby zpracování kakaa a s dnešním kakaem holandského typu toto kouzlo zcela zmizelo.

I když je i dnes k dostání přírodní kakao, nepodařilo se mi ani na více pokusů získat pěknou červenou barvu. On původní dort také nebyl úplně červený, ale během války a po válce se začala v Americe prodávat i hotová směs na přípravu dortu Red Velvet, kde bylo přidané červené barvivo. Sytě červená barva mu už zůstala.

Všechny původní recepty, které mi přišly pod ruku, obsahují velké množství cukru, některé až trojnásobek. Doma cukr ubíráme a tento dort je sladký tak akorát. Pokud máte raději sladké, oslaďte si více krém nebo přidejte do korpusu 80 g cukru. S těstem se nic nestane. Korpus s 300 g cukru jsem zkoušela.

Jedna z možností je obarvit dort červenou řepou. Je to také moc dobrý korpus. Přidávám recept.

Red Velvet s červenou řepou

120 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice
1/2 sáčku pravého vanilkového cukru
2 vejce pokojové teploty
330 g hladké mouky
10 g přírodního kakaového prášku
1 vrchovatá lžička jedlé sody
150 ml podmáslí
1 lžíce bílého vinného octa
200 g vařené oloupané červené řepy

Postup je stejný. Řepu rozmixuji s podmáslím a postupně přidávám podle předchozího postupu.

A ještě jeden krém navíc:

Krém pod potahovou hmotu

600 g sýra Philadelphia

200 g másla

200 g moučkového cukru

semínka z půlky vanilkového lusku

Máslo s cukrem a vanilkou utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a zašleháme jej, aby se dobře spojil s máslem. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.

Tento krém se osvědčil pod potahovou hmotu, není mokrý a nenaleptává ji, potahová hmota hezky drží.

Přeji hodně radosti nejen při pečení!

Ohodnoťte tento recept: 

143 hlasů

Další recepty Celý díl