Mexická polévka
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 velká cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
pálivé papričky (jalapeños) nebo mleté chilli
1 konzerva sekaných loupaných rajčat (425 ml)
1 l drůbežího vývaru
1 konzerva kukuřice
1 konzerva fazolí
1 čajová lžička koriandru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička mletého pepřečerstvý koriandr
zakysaná smetana
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo. Na nich osmahneme nakrájenou cibuli dorůžova.
Přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a orestujeme. Zalijeme konzervou sekaných loupaných rajčat a vývarem. Povaříme asi 15 minut.
Přisypeme pokrájené jalapeños. Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Raději opatrně! Pro lehce pikantní chuť postačí půlka jedné papričky.
Přidáme polovinu okapaných fazolí a kukuřice. Rozmixujeme tyčovým mixérem.
Potom přidáme druhou polovinu fazolí a kukuřice, zakryjeme poklicí a necháme dobře prohřát.
Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany, hojně posypanou nasekaným koriandrem.
Náš tip:
Zkuste nakonec do polévky vložit nakrájené maso z vývaru a mexická polévka se stane hvězdou vaší kuchyně.
Ohodnoťte tento recept: