Moučníky a cukroví

Beránek nebo mazanec z kynutého těsta

42 g droždí
400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
50 ml rumu
200 ml mléka
1 lžíce sladěnky nebo cukru
citronová kůra
sůl
rozinky
mandle

Na potření

žloutek s trochou mléka

po vytažení z trouby

50 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru moučky
3 lžíce rumu

Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky zaděláme kvásek. Rozehřejeme máslo, aby při přidávání k ostatním přísadám nebylo horké. Všechny suroviny včetně kvásku dobře uhněteme v robotu nebo v ruce a necháme na teplém místě alespoň hodinu vykynout.

Po vykynutí vytvarujeme buď mazanec, nebo bochánky, a uložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Menší tvary pečeme při teplotě 170 °C. Mazanec při teplotě 150 °C, aby se dobře propekl.

Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní. Zpracované tvary potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby. Trouba nemusí být vyhřátá na danou teplotu, těsto můžeme dát i do studené trouby a ono pěkně dokyne.

Mazanec zkoušíme špejlí, jestli je upečený. V případě, že by na povrchu byl upečený a uvnitř ne, přikryjeme ho shora pečicím papírem nebo alobalem a snížíme teplotu, aby se propekl.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.

Do těsta jsem dala slad, který se vyrábí z rýže nebo ječmene. Je nejvhodnějším sladidlem, protože obsahuje složené cukry (nevstřebává se tak rychle do krve), vitamíny a minerály. Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost kynutého pečiva.

Beránka vytvarujeme ze šneků uválených z těsta. Při smotávání je možné ochutit například skořicovým nebo citronovým či rumovým cukrem. Očička a pusu beránka vytvoříme z rozinek namočených v rumu. Kožíšek z mandlových lupínků dávám před koncem pečení. Potřu zbylým žloutkem a posypu mandlemi.

Ohodnoťte tento recept: 

108 hlasů

Další recepty Celý díl