Moučníky a cukroví

Sněhové pusinky

1 bílek
70 - 100 g cukru krupice
případně gelová potravinářská barva

Pro sněhové pečivo platí poměr jednoho bílku a 70 - 100 gramů cukru. Nejlepší je cukr krupice. Do bílků pro lepší našlehání přidáme špetku soli. Ze začátku šleháme zvolna. Drobné bublinky sníh lépe zpevní. Do pevného sněhu zašleháváme po lžících cukr, dokud nevznikne hladká lesklá hmota. Šleháme tak dlouho, dokud nebude sníh pevný a nevytvoří ostré špičky, které budou držet tvar. Kouzlo je ve šlehání. Vytrvejme!

Bílky musí být dobře oddělené od žloutků. Jen malý kousíček žloutku zapříčiní, že se sníh nevyšlehá dokonale. Bílky, které nespotřebujeme do tří dnů, je lepší zamrazit. Před šleháním vyjmeme bílky z chladničky a necháme je asi hodinu volně stát v kuchyni. Cukr nedáváme odhadem, ale vážíme ho přesně podle předpisu.

Bílky šleháme v hlubší čisté, suché a nemastné míse. Ke šlehání používáme elektrický šlehač nastavený na nejvyšší rychlost. Bílky se šlehají na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už se neušlehají. Pomůže také přidání několika kapek citronové šťávy nebo octa. Bílkové pečivo tepelně upravujeme sušením. Troubu proto zahříváme jen na teplotu 100 °C. Kdyby byla trouba příliš vyhřátá, hmota by ztratila tvar, doslova by se na plechu rozlila. Bílkové hmoty většinou sušíme až hodinu. Hezky vypadají obarvené sněhové pusinky, obzvlášť na zdobení dortů nebo třeba na vánoční dekorace. Na barvení je vhodná gelová barva.

Na jednu dávku pusinek postačí malinko barvy, asi jako špendlíková hlavička. Výhodou je, že nenaředí sníh. Také množství chemie v barvě je minimální.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl