Linecký dort


Linecké těsto z pšeničné mouky
225 g hladké mouky
150 g másla
75 g moučkového cukru
3 žloutky z vajíček (velikost M)
špetka soli
Linecké těsto z bezlepkové mouky
225 g bezlepkové směsi (Schär Mix C)
150 g másla
75 g moučkového cukru
3 žloutky z vajíček (velikost L)
špetka solido těsta je možné přidat lžičku citronové kůry
pro kakaovou variantu stačí nahradit 25 g mouky kakaem
Z této dávky vyrobíme dort pro jedno písmeno nebo číslici - dva pláty.
Protože vykrajujeme velký motiv, musíme počítat s tím, že nám nějaké těsto zbyde. Těsto lze zamrazit a použít například na tartaletky nebo linecké pečivo. Můžeme z něj upéct i ozdoby na dort.
Na více číslic nebo písmen je třeba množství propočítat.
Platí staré známé 3:2:1 - mouka:máslo:cukr = 75 g mouky:50 g másla:25 g cukru.
Krém
500 g italského sýra mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
1 g vanilkové pasty
Tento dort si může upéct každý i bez cukrářské výbavy. Nepotřebujeme formu na dort. Hodí se cukrářský sáček, ale i ten lze nahradit pevnějším igelitovým sáčkem, ze kterého ustřihneme růžek.
Zamýšlený motiv nakreslíme na pečicí papír a vystřihneme. Šablony se dají vyhledat na internetu a vytisknout na tiskárně. Dort bývá větší než papír A4, takže se tiskne ze dvou částí. Potom ho musíme slepit a vystřihnout. Šikovnější si šablonu nakreslí.
Do těsta patří studené máslo. Těsto se zpracovává velmi rychle, aby se nelepilo. Je možné ho zpracovat v robotu nebo ručním mixérem pomocí hnětacích metel.
Všechny suroviny vložíme do mísy a rychle zpracujeme. Těsto může být trochu lepivé. Nepřidáváme mouku, aby pak nebylo drobivé! Odpočine si a bude v té správné kondici.
Pokud bílky nevyužijeme hned, můžeme je zamrazit a použít později. Já si na krabičku s bílky píšu počet bílků, ale když nevím, nebo je potřebuji rozdělit, navážím si je. Jeden bílek je 30 g.
Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočívat alespoň na 2 hodiny, ale 24 hodin je ideální čas.
Těsto z lednice necháme trochu povolit a rozvalujeme nejlépe na pečicím papíru, který jsme trochu pomoučili, aby se těsto nelepilo.
Z poloviny těsta vykrojíme jedno patro. Těsto znovu zpracujeme a vykrojíme druhé patro. V druhém je trochu více mouky, proto si ho na papíru označíme a použijeme jako spodní patro dortu.
Vykrajujeme ostrým nožem. Těsto válíme na půl centimetru.
Aby se těsto nezkroutilo, propícháme ho párátkem nebo vidličkou.
Vykrojená písmena pečeme v klasické troubě s horním a spodním ohřevem při teplotě 180 °C přibližně 12 - 15 minut. Horkovzdušnou troubu stačí vyhřát na teplotu 175 °C.
Vychladlé korpusy plníme krémem a zdobíme ovocem, čokoládou a květinami. Prostě si ho uděláme krásný.
Na krém smícháme mascarpone se šlehačkou, cukrem a vanilkou. Vyšleháme. Krém by měl být hustý.
Spodní patro dortu plníme cukrářským sáčkem - jednu růžičku nebo bochánek vedle druhého.
Mezery můžeme vyplnit nakrájeným nebo bobulovitým ovocem.
Dort po naplnění změkne, proto ho zdobíme rovnou na tácu, na kterém ho budeme servírovat.
Malá finta, aby nám při přenášení nesjel z tácu, spodní patro přilepíme troškou krému a dort nesklouzne.
Přiložíme druhé patro a opět zdobíme krémem. Nakonec vršek dortu ozdobíme podle fantazie.
Pokud chceme tmavý krém, do mascarpone vmícháme rozpuštěnou tabulku čokolády a krém již nesladíme.
Ohodnoťte tento recept: