Krkonošský kynutý bramborák


600 g strouhaných brambor
160 - 200 g polohrubé mouky
180 g vody nebo mléka
lžička cukru
2 lžičky soli
1 vejce
2 - 3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
mletý pepř
20 g droždí
Případně
větší cibule
2 lžíce oleje
200 g uzeného bůčku
nebo
škvarky
Na začátku si musíme ujasnit, jestli chceme do bramboráku přidat cibuli, uzené nebo škvarky. Pokud ano, jako první osmahneme na pánvi na oleji cibuli a uzený bůček. Necháme vychladnout.
Z vody nebo mléka, cukru, droždí a části mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít (asi 20 minut), potom ho přidáme do mísy ke všem ostatním surovinám, včetně směsi z pánve.
Ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme, a hned těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.
Necháme vykynout (asi 45 minut) a upečeme do červena. Vkládáme do studené trouby, kterou zapneme na 200 °C a pečeme přibližně hodinu. Babička takto pekla každé kynuté těsto, které postupným zahříváním v troubě ještě nakynulo.
Ohodnoťte tento recept: