Cereální bezlepkový chléb
350 g tmavé bezlepkové mouky (MixB Bread – mix)
400 ml vody
1 lžička soli
20 g olivového oleje
21 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
4 velké lžíce semínek - slunečnice, len
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku soli a trochu vody. Necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku a sůl. Přilijeme zbytek vody, olej a vsypeme semínka.
Dobře propracujeme těsto (nejlépe v hnětači), které necháme asi 45 minut kynout. Semínka přidáváme do hnětače až ke konci hnětení.
Zpracujeme do bochníku. Ponecháme ještě čtvrt hodinky kynout a pečeme 45 minut v troubě při teplotě 180 °C.
V jednodušší variantě dáme vše do hnětače, uhněteme a necháme alespoň hodinu kynout. Pak postupujeme stejně.
Semínka přidáváme do hnětače až ke konci hnětení.
Úplně nejjednodušší a námi vyzkoušená varianta je v domácí pekárně. Vše nasypeme a nastavíme program bezlepkový nebo tmavý chléb. Záleží na tom, jaký typ pekárny máte doma. Při zvukovém signálu doplníme do těsta semínka.
Ohodnoťte tento recept: