Různé

Zimní bezinkový sirup

6 lžic sušených bezinek
1 lžíce sušeného bezinkového květu
600 ml vody
400 g medu

Sušené bezinky povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Scedíme. Kuličky bezinek můžeme sníst. Nálev přivedeme k varu, přidáme lžíci sušeného bezinkového květu a necháme 15 minut louhovat. Smícháme s medem a vypijeme v průběhu jednoho týdne jako prevenci. V době nemoci sirupem výrazně urychlíme léčbu.

Bezinky patří mezi nejsilnější antivirotika. Několik studií potvrdilo účinnost bezu v boji proti chřipkám typu A i B. Při jednom výzkumu skupina, která dostávala bezový extrakt, potřebovala méně léků a příznaky chřipky se zmírnily průměrně o čtyři dny dříve. Při jiném výzkumu cítilo 93 procent osob, které dostávaly bez, během dvou dnů výraznou úlevu, včetně absence horečky.

Bezinky mají schopnost ničit viry, významně posilují imunitní systém, jsou příznivé pro průdušky a pomohou vykašlat hlen z plic.

Navíc bezinky se nedoporučují jíst v čerstvém stavu! Měly by projít varem. Tento zimní sirup udělá proto radost všem, kteří si je nestačili nasbírat na podzim.

Antivirotika čili virostatika jsou látky, které buď zablokují virům přístup do buňky, nebo jim zabraňují se množit. Mezi ně patří přírodní prostředky, bylinky a koření, které lze považovat za širokospektrální antivirotika.

Viry byly popsány jako "organismy na okraji života", protože nesou genetický materiál, reprodukují se a vyvíjejí se přirozeným výběrem. Postrádají však buněčnou strukturu, která je obecně potřebná k životu. K přežití potřebují viry živý organismus, proto napadají lidi, zvířata, rostliny i mikroorganismy, včetně bakterií. Usazují se hlavně v oslabených organismech. Zdravé buňky jsou odolnější.

Je popsáno na 400 druhů virů a je mnoho bylin, které jsou proti virům velmi účinné.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty