Zázvorové recepty
Zázvorový likér podle Dáši
0,5 l vodky nebo slivovice
125 g nastrouhaného zázvoru
6 lžic medu
1 citron oloupaný a nakrájený na plátky
1 pomeranč oloupaný a nakrájený na plátky
Všechny suroviny smícháme a necháme 3 dny vyluhovat. Občas můžeme zamíchat.
Poté přecedíme a slijeme do sklenice.
Denně vypijeme jednu štamprli jako prevenci před nachlazením.
Zázvorový likér podle Martiny
vodka, slivovice nebo jiná pálenka
zázvor
med
citrony
Jako první odstředím v odšťavňovači zázvor. Pozor, zázvor musí být šťavnatý a odšťavňovač kvalitní.
Změřím množství šťávy a přidám stejné množství citronové šťávy, pálenky a medu. Dobře promíchám, protřepu a užíváme jako prevenci v době nemocí z nachlazení.
Zázvorový sirup
500 g oloupaného zázvoru
1 l vody
cukr
šťáva ze 2 citronů
Oloupaný zázvor nakrájím na menší kousky a rozmixuji ve vodě.
Nechám 24 hodin vylouhovat na chladném místě. Potom scedím a dám stejné množství cukru, jako mám výluhu.
Povařím, nechám vychladnout a nakonec vmíchám šťávu ze dvou citronů.
Sirup používám jako prevenci proti chřipkovým onemocněním - jednu lžíci každé ráno. Nejčastěji ho ředím horkou vodou a piju horký na zahřátí. Výborný je také ředěný minerálkou s plátkem citronu jako osvěžující nápoj.
Zbytek vylouhovaného zázvoru uchovám v lednici a použiju na čaj. Nebo ho lze nechat vylouhovat ještě jednou a udělat si slabší sirup, ale rozhodně nevyhazovat.
Ohodnoťte tento recept: