Nápoje alkoholické

Zázvorové recepty

Zázvorový likér podle Dáši

0,5 l vodky nebo slivovice
125 g nastrouhaného zázvoru
6 lžic medu
1 citron oloupaný a nakrájený na plátky
1 pomeranč oloupaný a nakrájený na plátky

Všechny suroviny smícháme a necháme 3 dny vyluhovat. Občas můžeme zamíchat.

Poté přecedíme a slijeme do sklenice.

Denně vypijeme jednu štamprli jako prevenci před nachlazením.

Zázvorový likér podle Martiny

vodka, slivovice nebo jiná pálenka
zázvor
med
citrony

Jako první odstředím v odšťavňovači zázvor. Pozor, zázvor musí být šťavnatý a odšťavňovač kvalitní.

Změřím množství šťávy a přidám stejné množství citronové šťávy, pálenky a medu. Dobře promíchám, protřepu a užíváme jako prevenci v době nemocí z nachlazení.

Zázvorový sirup

500 g oloupaného zázvoru
1 l vody
cukr
šťáva ze 2 citronů

Oloupaný zázvor nakrájím na menší kousky a rozmixuji ve vodě.

Nechám 24 hodin vylouhovat na chladném místě. Potom scedím a dám stejné množství cukru, jako mám výluhu.

Povařím, nechám vychladnout a nakonec vmíchám šťávu ze dvou citronů.

Sirup používám jako prevenci proti chřipkovým onemocněním - jednu lžíci každé ráno. Nejčastěji ho ředím horkou vodou a piju horký na zahřátí. Výborný je také ředěný minerálkou s plátkem citronu jako osvěžující nápoj.

Zbytek vylouhovaného zázvoru uchovám v lednici a použiju na čaj. Nebo ho lze nechat vylouhovat ještě jednou a udělat si slabší sirup, ale rozhodně nevyhazovat.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty