Linecké těsto


300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
1 žloutek
Z hladké mouky, studeného nakrájeného másla a cukru moučky zpracujeme drobenku. Teprve potom přidáme žloutek, aby se těsto spojilo. Necháme odležet v lednici. Po rozležení válíme, vykrajujeme a pečeme. Výsledek bude mnohem lepší, než když budeme válet hned.
Několik rad pro dobré linecké těsto
- Vždy ho připravujte z másla, protože margaríny obsahují mnoho vody a výrobky z takového těsta se při pečení deformují.
- Těsto můžete vylepšit vanilkou nebo citronovou kůrou, záleží na tom, co budete péct.
- Hodně záleží na mouce, aby měla dostatek lepku a těsto šlo pěkně rozvalovat.
- Nedávejte do lineckého těsta prášek do pečiva, nijak mu to neprospěje a ještě pocítíte na jazyku kyselou příchuť.
- Těsto je třeba zpracovat rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo.
- Pečte při teplotě 160 °C. Malé tvary hlídejte, jsou hotové velmi rychle.
Ohodnoťte tento recept: