Saláty

Zelný salát

hlávkové zelí bílé
kvalitní olej
sůl
cukr
ocet
pepř

Základem je nakrájené zelí, které zakápnu dobrým olejem, osolím a pocukruji. Opepřím a přidám trochu octa.

A dál mačkám a mačkám, až ze zelí teče šťáva a chutě se propojí. Zelí je pak křehké, šťavnaté a velmi chutné.

Olej může být ořechový, dýňový, slunečnicový…

Salát můžeme konzumovat takto, ale když ho mám v lednici, mohu vždy odebrat jen část. Jeden den ho obohatím o strouhanou mrkev, jindy přidám nakrájenou kapii, křen nebo kukuřici.

Pokud přidám cibuli, tak těsně před konzumací, protože cibule v zelném salátu do druhého dne zhořkne.

Právě v tomto období můžeme zelný salát jíst denně.

Čerstvé bílé zelí obsahuje ve 100 g asi 45 mg vitaminu C. Významný je také podíl vitaminů skupiny B, vitaminu K a karotenu.

Z minerálních látek je v bílém zelí síra, draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Cenný je obsah bílkovin a enzymů. Šťáva z čerstvého zelí je úspěšně využívána při léčbě žaludečních vředů.

Čerstvé zelí podporuje regeneraci jaterní tkáně. Vysoký obsah vlákniny upravuje střevní peristaltiku.

Léčebné účinky zelí, především na trávicí soustavu, jeho nutriční hodnota, chuťové vlastnosti, dostupnost a nízká cena jsou předurčeny pro jeho pravidelnou konzumaci.

A takový je můj zelný salát, který v lednici vydrží a dá se libovolně obměňovat.

Ohodnoťte tento recept: 

64 hlasů

Další recepty Celý díl