Boloňská omáčka


500 g směsi mletého vepřového masa
3 lžíce oleje nebo sádla
1 velká cibule
1 snítka řapíkatého celeru
1/4 bulvového celeru
2 mrkve
1 konzerva drcených rajčat
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička italských bylinek nebo provensálských bylin
200 ml červeného vína
Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na oleji osmahneme maso tak, aby se jednotlivé kousky oddělovaly.
Osmahneme zeleninu, promícháváme a necháme dobře osmahnout. Maso přidáváme po kouscích, aby se nezačalo dusit.
Jakmile je vše osmahnuté, přidáme konzervu drcených rajčat. Osolíme, opepříme, přidáme bylinkové koření a necháme pomalu dusit (i několik hodin) doměkka. Podlijeme skleničkou vína. Maso získá lepší chuť. Alkohol se odpaří a chuť vína zůstane.
Jakmile je vše uvařené, dochutíme. Dosolíme, opepříme nebo případně trošičku dosladíme, pokud byla rajčata příliš kyselá.
V případě, že se tekutina příliš odpařila, dolijeme vývar nebo vodu.
Omáčku využijeme na přípravu lasagní. Podávat ji můžeme s těstovinami nebo tortillou s pěkně nastrouhaným parmezánem.
Omáčku lze samozřejmě zavařit. Postupujeme jako při zavařování masa. Konzervujeme 20 min při teplotě 100 °C 24 hodin po sobě a připravíme si tak do zásoby polotovar. Lze ji bez problémů i zamrazit.
Ohodnoťte tento recept: