Moučníky a cukroví

Dýňový dort se smetanovým krémem a slaným karamelem

Dýňové pyré

1 menší dýně hokkaido
1 lžíce másla
špetka soli

Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Hokkaido není potřeba loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky, aby se rychleji rozvařila.

V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody. Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.

Pyré je možné připravit i z pečené dýně v troubě. Stačí ji na plechu upéct doměkka a rozmixovat.

Korpus

360 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
6 ks rozdrcených hřebíčků
250 g másla
5 vajec
velká špetka soli
220 g třtinového cukru
300 g vychladlého dýňového pyré

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a jedlou sodou. Zamícháme do ní všechno koření kromě soli.

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich sníh. Postupně do něj po lžících zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky a na závěr přiléváme za stálého šlehání tenkým praménkem máslo. Do vzniklé pěny opatrně zamícháme mouku a dýňové pyré.

Těsto vložíme do dortové formy. Dno doporučuji vystlat papírem na pečení. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na teplotu 170 °C s horkým vzduchem.

Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Smetanový krém

400 g smetanového sýra
200 g másla
100 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
50 g pekanových ořechů

Máslo spolu s cukry utřeme do pěny. Přidáme smetanový sýr a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém. Pekanové ořechy nasekáme na menší kousky a zamícháme je do krému.

Na krém se hodí mascarpone, Lučina, Philadelphie, smetanové žervé nebo okapaný bílý smetanový jogurt.

Skládání dortu

150 až 200 g meruňkové marmelády
nebo fíkové marmelády

Korpus prokrojíme na třetiny, potřeme marmeládou a krémem. Položíme druhou část korpusu a postup opakujeme. Poslední vrstva je krém, na který nalijeme slaný karamel. Dort ozdobíme ořechy, čerstvými fíky, kandovanou dýní nebo čerstvým ovocem. Hezky a podzimně vypadají ostružiny.

Dort dáme vychladit minimálně na hodinu do lednice.

Tip:

Do marmelády přidejte pár kapek chilli, pokud ho nepřipravujete pro děti, dort dostane říz.

Slaný karamel

200 g cukru krupice
40 ml vody
60 g másla
90 ml smetany ke šlehání
1 lžička mořské soli

V rendlíku smícháme cukr s vodou a bez míchání vaříme do tmavě hnědé barvy. Pozor, nesmí se spálit, ale příjemně vonět.

Do karamelu přidáme máslo, smetanu, sůl a dál mícháme, až vznikne hladký karamel.

Pozor si dávejte při přidávání másla a smetany. Karamel je opravdu horký. Raději rendlík na chvíli stáhněte z plotny a vraťte ho až po přidání surovin.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl