Zeleninová jídla

Květákové kung-pao

1 květák
4 stroužky česneku
2 malé chilli papričky
1 lžička čerstvého zázvoru
4 jarní cibulky
50 g arašídů
čerstvý koriandr
kukuřičná mouka

100 ml arašídového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička sečuánského pepře
1 lžička chilli vloček

100 ml sójové omáčky
50 ml čínského rýžového vína
1 lžíce javorového sirupu

Ze sójové omáčky, vína a javorového sirupu smícháme marinádu ve větší míse. Přidáme růžičky květáku a necháme marinovat alespoň půl hodiny.

Rozehřejeme wok pánev na nejvyšší teplotu spolu s olejem. Do horkého oleje vložíme sečuánský pepř a chilli. Promícháme, necháme rozvonět v oleji asi půl minutky a pánev odstavíme.

Olej slijeme a koření vyhodíme. Ponecháme si dvě lžíce oleje stranou.

Olej znovu rozehřejeme a vkládáme do něj květákové růžičky, které obalíme v kukuřičné mouce.

Za stálého míchání osmažíme květák dohněda a dokřupava. Hotový květák scedíme a osušíme na papírové utěrce.

Vytřeme wok, vrátíme na vysoký plamen a vlijeme zbylý olej. Jakmile je rozehřátý, přidáme chilli, česnek, zázvor a restujeme 30 sekund. Potom přidáme jarní cibulku a pokračujeme v restování. Přidáme květák, arašídy, koriandr, zbytek marinády, aby se květák obalil v omáčce.

Podáváme s dušenou rýží.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl