Bramborová kaše


1 kg brambor typ C
1 lžíce soli
300 ml horkého mléka
100 g másla
Brambory oloupeme a dobře propláchneme vodou. Můžeme i opakovaně, aby v nich nebylo velké množství škrobu. Najít dobré brambory v obchodech je trochu umění, ale orientace je, vybrat varný typ C. Na jednu porci se počítá zhruba čtvrt kila brambor.
Myslela jsme si, že přípravu bramborové kaše každý zná, ale když jsem dostala na návštěvě na talíř mazlavou hmotu, pochopila jsem, že ne.
Brambory vaříme asi 20 minut. Každé brambory se vaří jinak dlouho. Spolehlivý test je, píchnout do brambory vidličkou, a když se rozpadne, tak můžeme scedit.
Vývar z brambor nemusíme cedit do dřezu, protože se hodí například do zeleninové polévky.
Scezené brambory rozšlehám ručním šlehačem s metlami na nízké obrátky. Postupně do nich přilévám horké mléko, ve kterém jsem rozpustila máslo. Kaše by měla být nadýchaná a hladká.
Podle potřeby dosolím.
Kaši mohu vylepšit:
Smetanou ke šlehání, kterou nahradím mléko. Opět musí být horká. Kaše bude jemnější a krémovější.
Česnekem – přidám 3 – 4 prolisované stroužky. Hodí se zejména k jídlům z masa.
Uvařenou brokolicí – zvlášť rozšlehám uvařenou brokolici a přišlehám do kaše.
Celerem – uvařeným a rozšlehaným v poměru 2 díly brambor a jeden díl celeru. Nechá vyniknout například hovězímu masu na víně nebo líčkům na víně. Chutná i k rybě.
Osmahnutou jarní cibulkou nebo pórkem na másle
Bylinkami
Vařenými špenátovými listy
Sterilovaným hráškem
Strouhaným parmezánem
Houbami udušenými na másle
Uvařenou rozmixovanou červenou řepou
Ohodnoťte tento recept: