Maso

Vepřové kotlety se zeleninovými hranolky, cibulí a demi glace omáčkou

Vepřové kotlety

200 g vepřové kotlety
sůl
pepř
slunečnicový olej

Kotletu osolíme a opepříme. Opékáme na středním ohni na grilu nebo pánvi 4 – 5 minut z každé strany.

Zeleninové hranolky

2 oloupané mrkve
1 oloupaný celer
bramborový škrob na obalení
sůl
pepř

Mrkev a celer nakrájíme na hranolky. Vaříme na páře do poloměkka přibližně 5 minut.

Necháme vychladnout. Osolíme, opepříme a obalíme v bramborovém škrobu. Smažíme na pánvi nebo ve fritéze.

Vídeňská cibulka

1 cibule
100 g hladké mouky
drcený kmín
sůl
barevný pepř

Cibuli nakrájíme na kolečka a obalíme v mouce ochucené solí, pepřem a drceným kmínem.

Smažíme na pánvi nebo ve fritéze.

Na ozdobení

mladé lístky červené řepy
česnekové výhonky
výhonky červeného zelí

Demi glace

hovězí kosti
telecí kosti
vepřové nožičky
celer
mrkev
petržel
tymián
rozmarýn
cibule
česnek
rajčata
rajčatový protlak
červené víno

Kosti, nožičky a očištěnou kořenovou zeleninu vložíme do pekáče a pečeme dozlatova.

Přidáme cibuli a česnek, které ponecháme ve slupce (překrojíme na poloviny), rajčata, rajčatový protlak a bylinky. Podlijeme červeným vínem. Pečeme 10 – 15 minut při teplotě 180 °C.

Vše přemístíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni 24 hodin.

Druhý den přecedíme a svaříme do zhoustnutí.

Omáčku připravujeme den předem. Alternativou k demi glace je masová šťáva.

Servírování

Na talíř položíme upečenou vepřovou kotletu a přelijeme ji teplou omáčkou demi glace. Naskládáme zeleninové hranolky i vídeňskou cibuli. Dozdobíme listy červené řepy, výhonky česneku a červeného zelí.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl