Oplatková zmrzlina
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/220/220562220510023/778165.jpg?1594383561)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12468683635/foto09/recepty/m_8852.jpg?1594652866)
200 g lískových oříšků
200 g cukru krystal
2 lžíce skořice
7 žloutků
600 ml 10% smetany na vaření
230 g cukru krystal
600 ml 30% smetany ke šlehání
vanilkový lusk
Rozemeleme orestované oříšky s 200 g cukru a skořicí v robotu na pastu. Hotovou pastu odložíme. Smetanu na vaření spolu s vanilkou přivedeme pod bod varu. Přidáme žloutky a 230 g cukru. Mícháme do vytvoření hladké hmoty. Nevaříme, jen zahříváme, nejlépe ve vodní lázni. Za stálého míchání přidáváme postupně smetanu ke šlehání. Do smetanové směsi zamícháme hotovou pastu a necháme odležet v lednici 8 hodin. Potom vlijeme směs do výrobníku zmrzliny a necháme zpracovávat 15 až 25 minut do dosažení konzistence zmrzliny. Hotovou zmrzlinu podáváme s lázeňskou oplatkou.
Ohodnoťte tento recept: