Sýry
Domácí čerstvý sýr


2 l čerstvého plnotučného mléka
80 ml čerstvé citronové šťávy
1 lžička soli
volitelně chilli paprička či pepř nebo bylinky
Mléko v hrnci zahřejeme na teplotu 92 °C.
Nalijeme do něj citronovou šťávu. Lehce promícháme a necháme 30 minut stát.
Slijeme obsah hrnce přes jemný cedník a necháme odkapat.
Pokud chceme sýr ochutit, můžeme do něj zamíchat jemně nakrájené chilli papričky, pepř, bylinky, ořechy nebo brusinky. Všechno, co máme rádi. Důkladně promícháme.
Necháme odkapat přes plátýnko.
Zatížíme třeba talířkem a něčím těžším. Po dvou hodinách můžeme konzumovat nebo uskladnit v lednici.
Doporučuje se zkonzumovat do 3 dnů.
Ohodnoťte tento recept:
12 hlasů