Ciabatta


1 kg hladké mouky + na podsypání
40 g soli
20 g čerstvého droždí
700 ml vody
8 lžic olivového oleje
sušená rajčata
olivy
vlašské ořechy
Z mouky, soli, droždí, oleje a vody vypracujeme v míse vařečkou těsto a necháme ho v teple kynout asi 45 minut.
Můžeme zadělat těsto i v robotu. Musíme ho nechat míchat alespoň 15 minut.
Jakmile je těsto hotové, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprášíme moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
Rozdělíme ho na čtyři bochánky. Roztáhneme je prsty do stran a případně posypeme nasekanými olivami, sušenými rajčaty nebo vlašskými ořechy.
Bochánky přeložíme z jedné i z druhé strany, jako když se dělá štrůdl. Vytvarujeme večky.
Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 230 °C po dobu 25 minut. Barva nám napoví, že je hotovo.
Z tohoto množství upeču 4 druhy ciabatty, jednu s rajčaty, jednu s ořechy, jednu s olivami a jednu bez přídavku.
Ohodnoťte tento recept: