Různé

Meduňkové recepty

Meduňkový sirup za studena

40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých
2 l vody
2 citrony, dobře omyté, s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
2 kg cukru

Vodu svaříme s cukrem. Necháme vychladnout. Pak přidáme nastříhanou meduňku, na kolečka nakrájený citron a necháme dva dny louhovat. Přecedíme přes cedník s plátýnkem a dáme do sklenic. Uložíme do lednice.

Meduňku před zalitím promačkáme, aby se co nejvíce uvolnily silice. Sirup je možné konzervovat 30 g kyseliny citronové nebo zavařit.

Meduňkový sirup vařený

40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých
2 l převařené zchladlé vody
30 g kyseliny citronové
2 citrony, dobře omyté, s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
2 kg cukru

Meduňku omyjeme a nůžkami nastříháme. Nemusíme otrhávat lístky, klidně použijte i stonky. Přelijeme dvěma litry převařené zchladlé vody. Přidáme citrony nakrájené na kolečka a necháme 48 hodin louhovat. Přecedíme přes cedník, do kterého vložíme plátýnko, aby nám v tekutině nezůstaly zbytky bylinky a citronů.

Pak přidáme cukr, kyselinu citronovou a na mírném plamenu necháme rozpustit cukr. Tři minuty povaříme a přelijeme do čistých vymytých sklenic.

Zavíčkujeme a uložíme na chladné studené místo. Pro jistotu můžeme sirup zavařit.

Meduňkový sirup můžeme přidávat do čaje nebo si z něj dělat šťávu.

Meduňkový olej

meduňkové listy
slunečnicový olej

Meduňkové listy pomačkáme a napěchujeme do sklenice. Zalijeme kvalitním olejem a necháme

21 dnů louhovat. Potom scedíme.

Meduňkový olej skvěle poslouží v kuchyni. Dodá nezaměnitelnou chuť salátům, zelenině nebo masům.

Stejným olejem můžeme masírovat unavené a vyčerpané tělo, regenerovat suchou nebo podrážděnou pokožku, potírat drsné paty či lokty a ošetřit opary.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl