Maso

Bakoňské vepřové kotlety

4 pěkné kotlety s kostí
2 menší cibule
1 malá chilli paprička
150 g čerstvých žampionů
40 g sádla
60 g slaniny nakrájené na kostičky
3 dl sklenice leča
200 ml smetany
1 lžíce mouky
1/2 lžičky mleté papriky sladké
1/2 lžičky mleté papriky pálivé
pepř
sůl
cukr

Vepřové kotletky mírně naklepeme, kost necháme, osolíme, okořeníme pepřem a zprudka opečeme na sádle.

Opečené maso vyjmeme. Do pekáče nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme skleničku leča a plátky žampionů. Vše zaprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou. Zamícháme.

Na základ položíme opečené plátky masa. Vše zalijeme vařící vodou. Dáme jí tolik, aby bylo maso potopené. Dusíme v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C, zaklopené, pěkně doměkka, tedy cca 45 minut.

Kelímek smetany nalijeme do vhodné nádoby a přidáme vrchovatou lžíci mouky. Rozkvedláme nejlépe metličkou. Osvědčila se mi fazolová, čočková a cizrnová mouka.

Maso vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Pekáč s výpekem vrátíme na plotnu a necháme obsah probublávat. Jakmile se začne vařit, zahustíme připravenou smetanou a necháme znovu chvíli probublávat. Občas zamícháme.

Nakonec omáčku dochutíme podle chuti solí, případně pepřem. Můžeme ji i mírně osladit, pokud bude moc kyselá po leču.

Plátky masa servírujeme hojně přelité omáčkou s rýží, bramborem nebo tarhoňou.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl